СІЗО на вихід. Лук’янівську в’язницю планують перевести за межі Києва

Міністр юстиції Денис Малюська хоче продати Лук’янівське СІЗО.

Частину в’язнів перевезуть до Борисполя. У найстарішому корпусі планує відкрити готель


Готель з видом на в'язницю 

 "Катьку" (один із найстаріших корпусів ізолятора), блок з 900 людьми перевеземо, тому що у СІЗО в Борисполі буде десь 1 тис.-1.1 тис. осіб. Частина залишиться, тому що під Борисполем немає більше 2 тис. місць, які б забезпечили нам перевезення усього слідчого ізолятору. І це буде дуже дорого – будувати нове СІЗО одразу на більше 2 тис. місць. І в тюрмі Лук'янівка є приміщення у гарному стані. Ті, які в поганому, – ми зараз за рахунок платних камер зробимо теж на рівні європейських стандартів. Тобто частина Лук’янівського СІЗО ще років на 5 буде там залишатися", - заявив Міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю "Українським новинам".

Міністр юстиції Денис Малюська


А звільнене приміщення, принаймні, плануємо переобладнати під готель.







Терміни переїзду СІЗО Лук'янівка дуже тісно пов’язі з тим, якими будуть темпи продажу майна. Бо Бориспільську виправну колонії №119 (село Мартусівка - ред.), яка і стане базою для нового київського СІЗО, треба відремонтувати

Нагадаємо, що з літа минулого року стартував проект продажу будівль колишніх в’язниць.

"Проектну документацію ми розробляємо, місце є, бачення як і коли це буде зроблено у нас теж є. Питання лише в тому, як швидко будуть надходити кошти і як швидко ми будемо будувати. За оптимістичного сценарію роки за 2 ми туди людей перевеземо", - зазначив міністр.

Він додав, що в країні нині є близько 50 тисяч засуджених і ув’язнених.

Також у відомстві інформують, що завдяки платним ВІП-камерам, вдалося відремонтувати 39 безкоштовних камер на 280 місць. Найбільше - у Київському СІЗО – 11 камер на 138 місць.

 Фото Мінюсту


Із центру на висилки

Ідея продати Лук’янівське СІЗО шугає міністерськими кабінетами вже років з п’ять.

Вперше ідею, щодо перенесення СІЗО в рамках реформування пенітенціарної системи, анонсував ще в лютому 2016 року за часів прем'єрства Арсенія Яценюка.

"В Україні має відбутися перехід від радянської тюремної системи до системи виправлення. Побудованій ще царською Росією Лук'янівський слідчий ізолятор слід закрити. Дух українських слідчих ізоляторів і колоній - це ще дух царської Росії, тюрми народів", - заявляв тоді пан Яценюк.

Він вважав, що умови перебування в Лук'янівському СІЗО жахливі:"Там умови, за яких не те що жити, там виживати неможливо. Це система знущання над громадянином".

У 2017 році з Лук'янівського СІЗО пропонували зробити нічний клуб з тюремним меню, але далі розмов справа не пішла. Тоді  новий ізолятор планували в районі села Коцюбинське або під Гостомелем, на території колоній, що діють. Ірпінську колонію, в селище Коцюбинське, 2019 розформували, а приміщення спробували продати. Поки безрезультатно.

Минулого року в Мінюсті виникла ідея перетворити частину СІЗО на музей.

"Лук'янівське СІЗО неоднорідне. Там є старі будови, які за своїм призначенням будувалися ще в XIX столітті. Там санітарні та інженерні умови особливо не продумувалися. Їх краще віддати під музей, тому що там утримувалися Грушевський, Винниченко, Петлюра. Краще музей робити", — говорив тоді Денис Малюська.

Водночас пан міністр уточнив, що є деякі будівлі, придатні для перебування людей з хорошими умовами утримання.


Довідка "Коментарів"

Лук’янівський тюремний замок

В'язниця складається з декількох корпусів. Основна будівля була збудована в 1859—1862 р. на тогочасній околиці міста. Тоді "Київський слідчий ізолятор №13" називався "Лук’янівським тюремним замком"

Найстаріший корпус зветься "Катєнькою". Існує легенда, хоча і помилкова, що цей корпус збудували за Катерини ІІ, хоча він збудований за царя Олександра ІІ. В ньому утримуються ПЖ (особи, які засуджені на довічне ув'язнення) та  є камери для ВІП арештантів. Будівля має охоронний статус, занесена у "Перелік пам'яток історії та культури".

Другий старий корпус має назву "Столипінка", його звели на початку ХХ століття. До цього корпусу прибудовані два корпуси "Брежнівка", збудовані за радянські часи та "Кучмівка" збудований за часів уже незалежної України. На відміну від камер "Катєньки" та "Столипінки", камери у "Брежнівки" і "Кучмівки" менші за розмірами та мають низьку стелю. Вікна "Столипінки" та "Кучмівки" видно з-за огорожі. Існує окремий корпус "Малолєтка", хоча старожили називають його "Сталінкою". Також є окремий корпус для жінок, який прозвала після ремонту – Юлькіним (бо там перебувала екс-прем’єр Юлія Тимошенко) та "Больнічка".

 Фото Офісу омбудсмена України

Про жахливі умови утримання в Лук’янівському СІЗО ми розповідали тиждень тому, у матеріалі "Буденність Київського СІЗО:в’язні сплять по черзі або на підлозі камери".

А ще писали чому не відбувся перший аукціон з серії "Великого розпродажу в’язниць"




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися