Киян попередили про зміни в алгоритмі отримання інсуліну

Із 1 жовтня хворі на цукровий діабет отримуватимуть ліки за новими правилами

У Києві та по всій Україні із 1 жовтня набуде чинності новий алгоритм отримання інсуліну хворими на цукровий діабет. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації (КМДА) Валентина Гінзбург, передають "Коментарі".

За новими правилами Національна служба здоров’я України (НСЗУ) буде повністю фінансувати реімбудсацію інсуліну. З 1 жовтня хворі на цукровий діабет зможуть отримувати препарати за механізмом, аналогічним програмі "Доступні ліки", зазначила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За її словами, два роки поспіль фінансування програми відшкодування вартості інсуліну відбувалося за державною субвенцією та не покривала 100% потреби. З місцевого бюджету столиці на дофінансування у 2020-му та 2021-му роках на це витратили понад 95 мільйонів гривень.

З 1 жовтня пацієнти із цукровим діабетом мають можливість отримати інсулін безоплатно або з доплатою за умови дотримання нових правил. Хворий на цукровий діабет має звернутися до лікаря-ендокринолога, який складе індивідуальний план лікування. У ньому фіксується діагноз із визначенням типу та дозування інсуліну. Потім лікар-ендокринолог виписує електронний рецепт. За ним пацієнт може отримати препарат в аптеці, що має договір із НСЗУ. Повторний рецепт можна отримати вже у сімейного лікаря, розповіла про механізм Валентина Гінзбург. Вона додала, що сімейний лікар самостійно не зможе змінити призначення ендокринолога. Після закінчення кількості інсуліну за планом лікування або за потребою він направляє хворого на цукровий діабет для коригування плану лікування до ендокринолога.

Кияни за новими правилами зможуть отримати інсулін в аптеці не тільки у столиці, а й в інших регіонах, наприклад, якщо перебувають у справах або на відпочинку. На таких аптеках мають бути позначки "Доступні ліки+інсулін". У мерії Києва закликали мешканців столиці не зволікати зі зверненням до ендокринолога за індивідуальним планом лікування та електронним рецептом на отримання інсуліну.

Нагадаємо, у Києві після введення "жовтого" рівня епіднебезпеки через зростання захворюваності на коронавірус посилили контроль за дотриманням карантинних обмежень. У столичній мерії нагадали, що із 23 вересня в усіх регіонах України та у Києві почав діяти "жовтий" рівень епідемічної небезпеки. Київська влада пообіцяла забезпечити посилений контроль за дотриманням обмежувальних заходів у столиці.

Читайте також: Привілеї вакцинації під час локдауну: що треба знати киянам.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися