"Нова пошта" зупинила будівництво після вирубки лісу під Києвом

У компанії прокоментували скандал із незаконним знищенням дерев

"Нова пошта" зупинила будівництво сортувального терміналу та пояснила інцидент із незаконною вирубкою лісу під Києвом. Про ситуацію, що склалася, порталу "Коментарі" розповіли у компанії "Нова пошта".

"Ми планували будівництво сортувального терміналу і шукали земельні ділянки з відповідним цільовим призначенням під забудову. У 2021 році ми придбали права на компанії, які володіли такими землями у Бориспільскому районі. Вони повністю відповідали цільовому призначенню необхідному для забудови, тому ми і розпочали процес підготовки будівництва", — повідомляють у компанії "Нова пошта".

У підприємстві запевняють, що попередньо впевнилися, що земля під будівництво виведена із статусу лісових ділянок ще в 2004 році та включена до меж села Проліски.

"Будівництво терміналу було доручено компанії "Подол-Експо", керівництво якої при проведенні підготовчих робіт допустило порушення встановленого законом порядку видалення зелених насаджень на території населених пунктів, за що керівника компанії "Подол-Експо" притягнуто до адміністративної відповідальності, а компанія сплатила обчислені державою збитки за таке видалення. Наразі усі роботи по будівництву зупинені", — прокоментували у компанії "Нова пошта".

У підприємстві додали, що занепокоєні ситуацією, що склалася, не уникають відповідальності і намагаються повернути роботу компанії "Подол-Експо" у правове поле: "Вже на сьогодні ми сплатили до бюджету 850 тис. грн штрафу, вже висадили нові насадження та плануємо надалі озеленення територій. На одне зрізане дерево ми вже висадили п'ять нових. Якщо конкретніше, то це ліси біля сіл Киїлів, Старе, Вишеньки. Всього десь біля 30 гектарів висадили вже".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на Бориспільській трасі знищили тисячі дерев у лісі поблизу селища Проліски. На території лісу площею двадцять гектарів планують збудувати летовище. Забудовником є підприємство "Нова пошта". Там запевняли, що зелені насадження прибирали законно, а компенсацію повністю сплатили. У компанії "Нова пошта" також обіцяли, що організують висадку нових ділянок лісу разом з профільними установами.

У грудні екологи провели перевірку на місці вирубки лісу та встановили, що дерева знищили незаконно. Вирубку дерев проводило ТОВ "Подол-Експо". Цьому підприємству виставили претензію на майже 866 тисяч гривень для добровільної сплати в досудовому порядку. У Державній екологічній інспекції України проінформували, що ТОВ "Подол-Експо" сплатило компенсацію за знищення дерев під Києвом у повному обсязі. Окрім того, штраф за порушення законодавства призначили посадовцю підприємства.

Читайте також, що у Київській області місцеві громади обурені планами вирубки лісу заради будівництва Великої окружної дороги.