У Києві та Київській області можна буде безкоштовно обміняти старі лампи на світлодіодні

Програму енергозбереження анонсували в Міністерстві економіки України

У Києві та Київській області, а також в інших регіонах України можна буде безкоштовно обміняти старі електричні лампи на світлодіодні, щоб знизити навантаження на енергосистему. Про програму в ефірі телемарафону розповіла міністр економіки України Юлія Свириденко, передають "Коментарі".

За її словами, програма енергозбереження стартує в Україні з наступного року. Кожен повнолітній українець зможе безкоштовно отримати до п’яти світлодіодних ламп на заміну старих. Зробити свій внесок у допомогу енергетикам щодо балансування електросистеми України можна буде у відділеннях "Укрпошти".

"Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може зекономити країні у пікові години до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія", — заявила Свириденко.

Міністр економіки пояснила, що заміна 50 мільйонів LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактору атомної електростанції. Заміну 30 мільйонів лампочок профінансує Європейський Союз. Планується, що програма енергозбереження запрацює в січні 2023 року. Щоб скористатися нею, потрібно буде залишити заявку, прийти у відділення "Укрпошти" та обміняти п’ять ламп старого зразка на п’ять нових світлодіодних.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області ситуація з електропостачанням лишається критичною, однак енергетикам вдалось зрівняти умови вимкнення світла. Спільними зусиллями енергетиків компанії "ДТЕК Київські регіональні електромережі" довелось перерозподілити навантаження та зрівняти умови постачання світла для Ірпеня та колишнього Києво-Святошинського району з іншими районами області.

Водночас в Yasno також звітували про покращення ситуації зі світлом у Києві та перерозподіл постачання електроенергії в житлові масиви столиці, де була найскладніша ситуація. Тепер Оболонь, Куренівка і Борщагівка перебувають орієнтовно в таких же умовах, як і решта житлових масивів Києва.

Нагадаємо, у Києві та Київській області за результатами перевірок операторів розподілу електроенергії на предмет дотримання черговості відключень світла та надання послуг споживачам зафіксували найбільше порушень. Через численні скарги на погану роботу колл-центрів перевірки тривають. Керівників операторів розподілу електроенергії попередили про персональні адміністративні стягнення.

Окрім того, на час дії воєнного стану Держенергонагляд здійснюватиме позапланові перевірки на об’єктах енергетики. Також представники цього відомства будуть чергувати на диспетчерських пунктах операторів систем постачання та розподілу електроенергії вранці та ввечері для контролю за дотриманням графіків відключення світла.

Читайте також, що під час блекауту проїзд в комунальному транспорті в Києві зроблять безкоштовним.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Дима

26 грудня 2022, 21:24

А старые лампочки должны быть рабочие? А то не совсем понятно "старые".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися