У Києві біля храму на Оболоні планують побудувати ЖК-монстр (ФОТО)

Що відомо про забудову у столиці

У Києві храм на вулиці Прирічній вже давно став візитівкою Оболонського району, навіть незважаючи на штучним чином захаращену територію оточену величезним бетонним парканом, а біля нього планують звести хмарочос. Про це розповів юрист Олександр Кучерявий, передають "Коментарі".

"По вулиці Прирічній, 5А на земельній ділянці площею 2,59 га з кадастровим номером 8000000000:78:094:0001 менеджмент "Релігійної громади Української православної церкви (УПЦ) на честь Покрови Божої Матері у Мінському районі Києва" спільно з ТОВ "ДБК-Партнер" та ТОВ "ДБК-Моноліт" запланували будівництво багатосекційних житлових будинків з офісними приміщеннями і підземним паркінгом!" — заявив Кучерявий.

За його словами, забудова житловими будинками оболонської землі храму на Прирічній запланована "під ширмою розвитку "релігійного багатофункціонального комплексу" з воскресною школою, столовою для малозабезпечених, странно-приїмчиським готелем та іншими приміщеннями".

"І під це КМДА видали у 2021 році містобудівні умові та обмеження… Це досить цинічно, як вважаєте? Сама земельна ділянка, де довкола храму повинен бути шикарний відкритий сквер, належить територіальній громаді Києва і з липня 1998 року використовується на праві постійного користування релігійною організацією Української православної церкви (так званої "московського патріархату")", — розповів правозахисник.

Юрист Олександр Кучерявий зазначив, що для реалізації цих намірів було подано запит до Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) України для отримання дозволу на будівництво та обрано підрядника ДБК-Партнер, який має значні борги перед своїми інвесторами і мешканцями Оболонського району Києва. У зведених забудовником житлових комплексах здебільшого відсутні законним чином підключені комунікації, якість будинків викликає сумніви, відсутня достатня інфраструктура як в комплексах, так і на користь району.

"Наразі ДІАМ відмовив у видачі дозволу із зрозумілих підстав, але не факт, що спроби забудувати територію Храму закінчилися! Ми повинні зберегти храм на Прирічній! Ніяких забудов на території храму! Тільки відкрита озеленена територія без парканів! Як оболонець, впевнений, що тільки це підтримує громада, як і розгляд пропозиції стосовно переходу "центрального" храму Оболоні до ПЦУ", — підсумував юрист.

Нагадаємо, Київська міська рада надала "Житлоінвестбуд-УКБ" у постійне користування земельну ділянку площею 1,7 гектари для будівництва паркінку на Оболоні. Комунальне об’єднання "Київзеленбуд" отримало дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для облаштування зелених насаджень на вулиці Прирічній в Оболонському районі Києва. Ділянка площею у понад 16,4 гектари стане частиною нової сучасної рекреаційної зони, до якої також входитимуть парк "Наталка", набережна та острів Оболонський. В рекреаційній зоні планують побудувати багаторівневий паркінг, який також слугуватиме укриттям під час повітряної тривоги. Паркінг не будуватимуть у зеленій зоні, наголосив заступник мера Києва Вячеслав Непоп. 

На підземно-наземний паркінг на Оболоні планують витратити 120 мільйонів гривень бюджетних коштів. В соціальних мережах вже охрестили подібну ініціативу мера Києва "надводно-підводним паркінгом", "паркінгом для човнів на верхньому рівні, субмарин на нижньому". Активісти оприлюднили фото парку Прирічна, зроблені під час повені у Києві. 

Окрім цього, у Києві зафіксували незаконну вирубку десятків дерев у парку Прирічна в Оболонському районі столиці. За даними громадських активістів, спиляли десятки дерев, з яких два десятки із діаметром стовбура від 20 сантиметрів до метра, а ще 40 — з діаметром до 20 сантиметрів. Про цю вирубку нічого не відомо КП УЗН Оболонського району, якому підвідомча ця територія.

Читайте також та дивіться відео, як Оболонський острів затопило під час повені у Києві.

Читайте также