У Києві на території урочища "Лиса гора" створять військове кладовище

Відповідне рішення ухвалили столичні депутати

Київська міська рада доручила Департаменту містобудування та архітектури розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища на території урочища "Лиса гора". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію мерії столиці.

Військове кладовище на території урочища "Лиса гора" у Голосіївському районі Києва створять на виконання доручення прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Орієнтовна площа меморіального кладовища становитиме 140 гектарів. Згідно з проектом детального плану території для розташування меморіального кладовища розроблять містобудівну документацію.

Рішення про розташування Національного військового меморіального кладовища на території урочища "Лиса Гора" підтримали 62 депутати Київської міської ради. Однак з таким рішенням не згодні громадські активісти. Через це на офіційному сайті Київської міської державної адміністрації зареєстровано одразу декілька петицій до столичної влади з закликами заборонити створення військового кладовища на природоохоронній території. Автор однієї з петиції пропонує створити військове кладовище за межами Києва. Однак поки що жодна з петицій не набрала необхідну кількість голосів для розгляду Київським міським головою Віталієм Кличком.

Історична місцевість у Києві Лиса гора розташована на південний захід від житлового масиву Видубичі на правому березі річки Либідь, між Теличкою, Саперною слобідкою і Багриновою горою. До неї прямують вулиці Лисогірська і Жигулівська. За часів Київської Русі на Лисій горі проводили обряди язичники. Давні волхви зробили перші підземні ходи на Лисій горі. У народі Лису гору поділяють на три частини. Перша — Русалчин яр, названий так через розташоване в ньому озеро, в якому згідно з повір'ями мешкають русалки. Друга — це Відьмин яр. Найбільша частина гори — Мертвецький гай. У цій частині виявлені містичні поховання минулих століть. Згодом частина Лисої гори перейшла під владу Печерського монастиря. Тут християнські монахи розміщували свої пасіки.

Нагадаємо, у Деснянському районі Києва озеро Алмазне оголосили ландшафтним заказником місцевого значення. Озеро Алмазне вважається однією з найбільших водойм у Києві. Територія новоствореного заказника включає озеро та прибережно-захисну смугу біля нього площею понад 185 гектарів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Київське обласне управління лісового та мисливського господарства звернулося за допомогою до Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) через рейдерське захоплення земель лісового фонду. У Київському лісгоспі стверджують, що рейдери привласнили майже 88 гектарів земель та майбутній заказник "Печера Геонавт". Ці земельні ділянки знаходяться в Обухівському районі Київської області біля села Ходосівка. Без згоди Київського лісгоспу вся територія вже поділена на 67 земельних ділянок, які незаконно продаватимуться під котеджі. При цьому буде знищено великий лісовий масив, куди входить територія майбутнього заказника "Печера Геонавт", наголосили у Київському еколого-культурному центрі. Саме КЕКЦ створював заказник "Печера Геонавт". Активісти зазначають, що печера Геонавт – єдина в Київській області печера природного походження. Київський еколого-культурний центр готує позов до суду щодо незаконного захоплення земель.

Читайте також, що кілька парків та скверів у Києві захистили від забудови.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися