У Києві одне з найбільших озер оголосили ландшафтним заказником

Водойма знаходиться у Деснянському районі столиці

У Деснянському районі Києва озеро Алмазне оголосили ландшафтним заказником місцевого значення. Відповідне рішення ухвалили депутати Київської міської ради, передають "Коментарі".

Озеро Алмазне вважається однією з найбільших водойм у Києві. Територія новоствореного заказника включає озеро та прибережно-захисну смугу біля нього площею понад 185 гектарів.

За словами депутатки Київської міської ради Євгенії Кулеби, надважливо зберегти цей острів біорізноманіття та охолодження як єдиний цілісний та взаємопов’язаний ландшафт з усіма його компонентами.

"У прибережній смузі озера ростуть три види рослин, які занесені до Червоної книги України. Також на території об’єкта мешкають плазуни, птахи та ссавці, які охороняються Бернською та Боннською конвенціями", — розповіла Кулеба.

Окрім того, ця зона належить до водно-болотних угідь, що є місцем гніздування великої кількості птахів, а також природним середовищем живлення найбільшого орла Європи – орлана-білохвоста, якого занесено до Європейського Червоного списку, міжнародної та української Червоних книг.

Озеро Алмазне розташоване на лівому березі Києва на схід від масиву Вигурівщина-Троєщина та на північ від Лісового масиву. Водойма має штучне походження. Раніше тут було торф'яне болото. Озеро Алмазне створене у 1980-ті роки, коли тут почали намивати пісок для будівництва нового житлового масиву. Згодом цю місцевість затопила вода. Друга назва озера – "Кар'єр 6", а місцеві жителі називають його "Торфи". Водойма є однією з найглибших у столиці.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Дарницькому районі Києва поблизу житлового масиву Бортничі планують створити ландшафтний заказник місцевого значення біля озера Коров’яче.

У Дніпровському районі Києва природна територія озера Малинівка у травні оголошена ландшафтним заказником місцевого значення. Рішення оголосити озеро Малинівка ландшафтним заказником місцевого значення ухвалили задля збереження природного різноманіття території. Площа водойми з прибережною захисною смугою становить приблизно чотири гектари.

Нагадаємо, у Київській області з наступного місяця запровадили заборону на вилов риби у зимувальних ямах. Заборона набуде чинності з першого листопада та триватиме до початку нерестової кампанії 2023 року. Окрім того, на даних ділянках забороняється здійснювати промисловий лов, проводити будівельні, днопоглиблювальні роботи, видобувати пісок і гравій, прокладати кабелі, трубопроводи та інші комунікації. Подробиці про те, де не можна буде рибалити, — за посиланням.

Читайте також, що у Київській області під час дії воєнного стану заборонили полювання



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися