У Києві "за копійки" приватизували величезний завод з нерухомістю

Що відомо про третю спробу продажу столичного підприємства

У Києві приватизували майновий комплекс столичного державного підприємства "Електронмаш" за значно нижчою вартістю, ніж очікували. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Фонду державного майна України.

Єдиний майновий комплекс державного підприємства був цікавий інвесторам тим, що включає гектари землі на Кільцевій дорозі у Києві. Стартова ціна приватизації майна державного підприємства "Електронмаш" під спроби продажу у лютому 2023 року становила 32,8 мільйони гривень. Це вдвічі нижче, ніж стартова ціна на аукціоні торік — понад 65,6 мільйонів гривень.

У Фонді держмайна України заявляли, що попередні два аукціони з продажу "Електронмашу" могли принесли в бюджет значні інвестиції – 970 мільйонів гривень та 430 мільйонів гривень. У зриві приватизації в відомстві звинуватили недобросовісних інвесторів, які не завершили покупку у встановлений термін.

Майновий комплекс заводу "Електронмаш" включає 37 об’єктів нерухомості, серед яких склади, база відпочинку, корпуси заводу, конференц-зал, їдальня на понад тисячу місць і ще низка будівель. Загальна площа нерухомого майна складає понад 110 тисяч квадратних метрів. Нерухомість розташована на трьох земельних ділянках, дві з яких — у Києві. Також до майна входять понад три десятки автомобілів.

У травні 2023 року завод "Електронмаш" у Києві знову виставили на приватизацію. Стартова ціна об’єкту становила 61,3 мільйонів гривень. Аукціон відбувся сьогодні, 29 травня. Участь в торгах брали шість підприємців. Фінальна ставка за київський "Електронмаш" становить понад 120,8 мільйонів гривень. Окрім цього, переможець повинен сплатити ПДВ у розмірі 24,2 мільйони гривень та понад 23 мільйони гривень боргів підприємства перед працівниками та державним бюджетом. Переможцем визнали ТОВ "Інком рент".

ціна продажу зросла до 430 мільйонів гривень. Новий власник взяв на себе зобов’язання сплатити заборгованість підприємства у розмірі близько 34 мільйонів гривень і не звільняти працівників протягом пів року. Однак завод так і не став приватною власністю. Цього року аукціон з приватизації заводу "Електронмаш" заплановано на 17 березня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Києві майновий комплекс державного підприємства "Електронмаш" міг стати приватною власністю ще у листопаді 2021 року. Тоді під час онлайн-аукціону завод продали майже за мільярд гривень

Читайте також, що історичний готель "Ермітаж" у Києві продали за сотні мільйонів.

Читайте также