Історичний готель "Ермітаж" у Києві продали за сотні мільйонів

Як відбувалася приватизація та хто новий власник нерухомості

В аукціоні з приватизації будівель історичного готелю "Ермітаж", розташованих у центрі Києва, взяли участь 39 підприємців, а сума під час торгів зросла у 15 разів. Подробиці розповіли в Фонді державного майна України, передають "Коментарі".

За даними відомства, продаж будинків на вулиці Богдана Хмельницького у Києві став найдорожчим аукціоном з моменту відновлення приватизації у вересні 2022 року. Будівлі колишнього готелю "Ермітаж" приватизували за рекордну суму. Під час аукціону фінальна вартість об’єкту зросла з 21,2 мільйона гривень на початку торгів до 311 мільйонів гривень.

Новим власником готелю "Ермітаж" у Києві став ПАТ "Житомирський меблевий комбінат". Кінцевим бенефіціаром цього підприємства є бізнесмен Вадим Григор'єв. Основний вид діяльності ПАТ "Житомирський меблевий комбінат" є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Серед інших видів діяльності — виробництво меблів для офісів і підприємств торгівлі, оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин, а також надання в оренду сільськогосподарських машин і устатковання.

Переможець аукціону з приватизації будівель готелю "Ермітаж" має 20 робочих днів на сплату вартості лота. Окрім переможної ставки, підприємство повинно сплатити ПДВ у розмірі 62 мільйони гривень. Також новий власник зобов’язаний підписати договір про охорону культурної спадщини та зберегти історичний вигляд придбаних будівель.

Будинки у центрі Києва, що продали на аукціоні, було зведено у 1902-1904 роках. Тут знаходився готель "Ермітаж", де проживали видатні діячі. На торгах продали дві будівлі загальною площею понад п’ять тисяч квадратних метрів. Мова йде про фасадний п’ятиповерховий будинок та чотирьохповерховий будинок у дворі, розташованих на вулиці Богдана Хмельницького, 26.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві забудовники планують знищити зелену зону на Галерному острові та урочище Покал. У 2007 році одну з перлин Києва — острів Галерний у Голосіївському районі було незаконно переведено Київрадою із зеленої зони до земель забудови. І ця територія була віддана в оренду майже на 50 років забудовнику ТОВ "Галерна затока". Цим забудовником, на думку екологів, керують олігархи Василь Хмельницький та Андрій Іванов. Один з дивом збережених куточків стародавнього Дніпра острів Галерний планують забудудати котеджами та розважальними центрами.

Нагадаємо, землю холдингової компанії “Київміськбуд” у Козині, де раніше була база відпочинку, забудували розкішними котеджами родичі та оточення президента холдингу Ігоря Кушніра, поки у Києві є десятки недобудов. Компанія “Київміськбуд” на 80% належить територіальній громаді Києва. Зупинку будівництва житлових комплексів під час воєнного стану пояснили здороженням матеріалів, що люди не платять кредити, проблемами зі світлом. У "Київміськбуді" попросили грошей з бюджету Києва — мільярд на капіталізацію і викуп нерухомості на 300 мільйонів гривень. Родина та оточення Кушніра за роки управління холдинговою компанією “Київміськбуд” отримала вражаючі активи і політичні зв’язки. 

Читайте також, що у Києві затвердили забудову нового мікрорайону та в чому проблема такого рішення влади.

Джерело: https://t.me/kyiv_spfu/1607


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися