Забудовники намагаються знищити унікальну природу острова у Києві (ФОТО)

Галерний острів та урочище Покол у столиці намагаються забудувати

У Києві забудовники планують знищити зелену зону на Галерному острові та урочище Покол. Про це йдеться у заяві Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) та у петиції до столичної влади, передають "Коментарі".

За даними екологів, у 2007 острів Галерний у Голосіївському районі Києва незаконно перевела Київська міська радою із зеленої зони до земель забудови. Цю територію віддали в оренду майже на 50 років забудовнику ТОВ "Галерна затока".

"Свого часу прокуратура судилася за Галерний острів та довела в суді незаконність цієї оборудки та приналежність острову Галерний до земель водного фонду. Проте суд відмовив прокуратурі в задоволенні позовних вимог – але не по суті позову, а по строкам позовної давності. Нині боротьба за Галерний острів та Покол знову загострилася", — наголосили в КЕКЦ.

Екологи також повідомили, що депутат Київради Ксенія Семенова спільно з Київським еколого-культурним центром зареєструвала проект рішення Київської міської ради про створення пам’ятки природи "Ліс орхідей" площею 45 гектарів в урочищі Покол. Однак забудовник організував шалений спротив узгодженню цього проекту рішення в Київраді та у КМДА.

"Острів Галерний було роздерибанено в ту саму ніч, коли й будо роздано близько 1000 га цінних земель, зокрема, землі навколо Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогові та землі Жукового острова – тобто на скандально відомому засіданні Київської міської ради часів Черновецького 1 жовтня 2007 року. Згідно з даними численних джерел, землі було роздано структурам із орбіти олігархів Хмельницького та Іванова", — розповіли в КЕКЦ.

Автор петиції №12175, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради, Михайло Погребиський вимагає від влади столиці захистити Галерний острів від забудови та створити об'єкт природно-заповідного фонду пам'ятку природи "Ліс орхідей" в урочищі Покол.

"Острів Галерний є оазисом біорізноманіття та прихистком для багатьох видів рослин і тварин, включаючи рідкісні та охоронювані види. Цей острів відіграє важливу роль у збереженні природних ресурсів та підтримці екологічної рівноваги у нашому регіоні", — зазначив Погребиський.

Для розгляду у Київраді петиція має зібрати шість тисяч голосів на підтримку. Збір підписів триває.

Нагадаємо, Дарницьке лісопаркове господарство погодило Київському еколого-культурному центру створення ботанічної пам’ятки природи місцевого значення "Сон розкритий". Це необхідно для охорони двох видів сна-розкритого та чорніючого, які занесені до Червоної книги України. Там їх понад 200 особин. 

Окрім того, київський лісгосп погодив створення пам’ятки природи "Липовий гай" в Бориспільському районі Київщини. Тут, у листяному чудовому лісі, знайшли популяцію дуже рідкісної орхідеї.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві природний об’єкт "Гай хижих птахів" визнали зоологічною пам’яткою природи. Ця територія в Голосіївському районі столиці знаходиться поблизу Феофанії. Тут на схилах величезного пагорба збереглися рештки старих лісів, зокрема — дуби та граби. Завдяки відсутності рубок тут зберігся величезний та старий за віком гай, що став притулком багатьом рідкісним хижим птахам. Більше у Києві таких цінних природних місць немає.

Читайте також, що депутати Київради підтримали оголошення природного об’єкту "Заплава орхідей" ботанічною пам’яткою природи



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися