У Києві після скандалу анонсували порятунок легендарного озеру

Що розповіли про розчистку водойми

У Києві найближчим часом планують розпочати розчистку обмілілого озера Синє. Про це заявили у Київській міській державній адміністрації, передають "Коментарі".

Генеральний директор комунального підприємства "Плесо" В’ячеслав Савицький розповів, що після погодження проєкту по відновленню обмілілої водойми, перейдуть до пошуку виконавця робіт, щоб найближчим часом приступити до розчистки озера.

"Ми маємо розроблений фахівцями проєкт, яким передбачається розчистка озера Синє, відновлення його гідрологічного режиму через відкриття підземних джерел і наповнення водою природним шляхом. Цей проєкт потребував проходження цілої низки бюрократичних процедур", — заявив Савицький.

За його словами, у разі відсутності форс-мажорів роботи з розчистки озера Синє розпочнуться за три тижні. Проєкт включає в себе не тільки роботи з відновлення водойми, але і благоустрій території довкола. Однак на першому етапі акцент буде зроблено саме на розчистці озера. Дані роботи фінансуватимуться зі спеціального фонду, кошти з якого можуть спрямовуватися виключно на природоохоронні заходи.

Озеро Синє – одне з найвідоміших озер столиці, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі Києва. Після проведення наукового дослідження було встановлено, що причини обміління водойми мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру належить, зокрема, водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

Нагадаємо, у Києві озеро Синє знищено через забудову. Таку заяву зробив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Еколог розповів, чому саме у Києві загинуло озеро Синє. Після скандалу у Києві почали геологічні роботи на цій водоймі

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві виграли суд проти забудовників озера Вирлиця. Справу розглядали у Господарському апеляційному суді. Планували забудувати частину водойми. Суд визнав наявність території озера разом із берегом площею 20 гектарів в руках забудовників (Мрія-Інвест) під забудову незаконним і повернув її громаді Києва. Подробиці справи — за посиланням.

Читайте також, як у Києві запобігли незаконній оренді 43 гектарів землі на острові Галерний для забудови. 

Дивіться також фото, як у Києві розчистили берег річки Либідь та дно озера "Райдуга".

Читайте также