У Києві різко посилились спроби знищення заповідників забудовниками

Подробиці про ситуацію у столиці розповіли екологи

У Києві за останні три роки збільшилося знищення заповідних зон з вини забудовників втричі. Про це розповіли у Київському еколого-культурному центрі (КЕКЦ), передають "Коментарі".

За даними відомства, у Києві за останні десять років забудовниками знищено понад 700 гектарів столичних парків. Зараз стало ще гірше. За останні три роки у столиці різко зросло знищення заповідних об’єктів чи спроби їх знищити забудовниками.

"Знищення заповідних об’єктів, що захищають зелені зони, веде до збільшення забруднення повітря та посилення спеки влітку. Київ поступово перетворюється на кам’яні джунглі, непридатні для житла. Недаром у 2023 році українська столиця потрапила до десятки міст світу з найгіршими умовами для життя — місто зайняло 165 місце зі 173 у рейтингу найкомфортніших для життя міст світу", — зазначили в КЕКЦ.

У Києві за три останні роки забудовники 11 разів робили замах на заповідні об’єкти, що втричі перевищує кількість подібних спроб у попередні роки. Столичні екологи навели кілька прикладів спроб забудови заповідних територій. Мова йде про заказники "Троєщинські луки", "Бабин Яр", "Озеро Алмазне", "Деснянські луки", "Озеро Тягле" та "Осокорківські луки", парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва державного значення “Парк Нивки” (західна частина), регіональний ландшафтний парк "Лиса гора" та інші.

"Забудовники не мають нічого святого. Заказник “Протасів яр” імені Романа Ратушного, який загинув рік тому на війні, створили в 2020р. Однак, забудовники з цим не погодилися і вирішили закрити заказник. Для цього вони подали до суду на Київраду та ведуть з нею та громадськістю суди", — розповіли в КЕКЦ.

Столичні екологи наголосили, що забудовники не лише постійно намагаються знищити існуючі заповідні об’єкти у Києві, а й заважають створювати нові. У Київському еколого-культурному центрі вважають, що забудовники нерідко порушують закон через кілька причин:

·     екологічна інспекція позбавлена права проводити перевірки незаконних забудов в зелених зонах;

·     увага суспільства та ЗМІ переорієнтовані на війну;

·     столична влада та депутати не достатньо приділяють уваги захисту від незаконної забудови існуючих заказників та створення нових.

Знищення у Києві зазнають не лише пам’ятки природи, а й пам’ятки  культури, підсумували в КЕКЦ.

Нагадаємо, у Київській області за час повномасштабного вторгнення російських окупантів збитки природно-заповідного фонду становлять сотні мільйонів гривень. Природні екосистеми потерпають через будівництво фортифікацій, пошкодження вибухами, військовим транспортом. Ліси згорають та переживають неконтрольовану заготівлю деревини на військові потреби та обігрів. Екологи зазначають, що реальний рівень шкоди об’єктам природно-заповідного фонду через війну оцінити неможливо.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві одне з озер забруднили будівельним сміттям. Після звернення столичних екологів Дарницька окружна прокуратура Києва відкрила кримінальну справу за фактом скидання будівельного сміття в районі заказника "Озеро Тягле".

Читайте також, як у Києві озеро Вербне перетворюють на зону відпочинку



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися