Договір про будівництво сховища відходів на ЧАЕС вимагають визнати недійсним

Прокуратура виявила порушення вимог українського законодавства

Визнати недійсним договір на більш ніж 112 млн грн про закупівлю робіт із будівництва сховища для зберігання радіоактивних відходів у Чорнобильській зоні вимагає Київська обласна прокуратура. Про це повідомили у відомстві, передають "Коментарі".

При укладанні договору між державним підприємством і підприємством про закупівлю робіт з будівництва сховища для зберігання радіоактивних відходів українських АЕС в зоні відчуження встановлені порушення законодавства, зазначили у Київській обласній прокуратурі. Зокрема, порушення стосуються Закону України "Про державні закупівлі".

Прокуратура вивчила тендерну документацію і встановила, що виконавець будівельних робіт не відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим замовником. Виявилося, що у підрядника відсутнє підтвердження наявності обладнання та матеріально-технічної бази для виконання будівельних робіт.

Прокуратура звернулася з позовом до Господарського суду Київської області з вимогою визнати недійсним рішення тендерного комітету та договору підряду на суму 112 млн грн. Судовий процес триває, додали в Київській обласній прокуратурі.

Нагадаємо, зону відчуження Чорнобильської атомної електростанції з'єднали з основною залізничною мережею України. Це стало можливим після того, як завершили реконструкцію залізничної колії між станціями Вільча та Янов. Ця ділянка з'єднує зону відчуження з основною залізничною мережею України. На ділянці, де вели реконструкцію, оновили понад 24,5 кілометра залізничного полотна. Найближчим часом у зоні відчуження почне роботу перше централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива. Відходи будуть направляти в Чорнобильську зону з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української електростанцій. Там вони зберігатимуться протягом ста років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Київській області вкінці червня жителі Іванківської територіальної громади перекрили в'їзд в зону відчуження заради того, щоб їм надали обіцяну компенсацію за будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива. Люди не пускали в Чорнобильську зону ані туристів, ані персонал.

Першу чергу будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива вже завершили, залишалося тільки підвести залізничну колію. Після цього три атомні станції зможуть утилізувати свої відходи на території Іванківської територіальної громади. Жителям трьох територіальних громад повинні були компенсувати майже 4 млрд грн. Йдеться про Поліську, Іванківську територіальні громади та місті Славутич.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися