Інвестиції на ув'язнених: колонію під Києвом продають за сотні мільйонів

Ірпінський виправний центр втретє виставлять на аукціон

Єдиною ознакою життя в "Ірпінському виправному центрі №132" зараз є "лише щебетання ластівок", а останніх засуджених звідси вивезли в позаминулому році влітку. Про це йдеться у повідомленні Міністерства юстиції України про продаж колонії на аукціоні, передають "Коментарі".

За даними Мін'юсту, вкінці липня "Ірпінський виправний центр" втретє буде виставлений на продаж. Стартова ціна лота складе більше 220 млн грн. У березні цей заклад намагалися продати вдвічі дешевше, оголосивши 50% знижки, але невдало.

За словами заступника міністра юстиції України Олени Висоцької, вартість установи "цілком обґрунтована". Ціна ґрунтується на розташуванні колонії в двох кілометрах від Києва - у селищі міського типу Коцюбинське. Загальна площа земельної ділянки в "Ірпінського виправного центру" складає 8,3 гектарів.

У Мін'юсті вважають, що цей об'єкт "має прекрасний інвестиційний потенціал", тому що тут, крім подведенного опалення, електрики, водопостачання і каналізації, є ще й залізнична гілка, а навколо - зведений новий житловий масив.

"Поруч - великий парк, що створює прекрасні умови для забудови", - заявила заступник міністра юстиції Олена Висоцька.

В Україні понад 30 недіючих установ пенітенціарної системи, заявляють у Мін'юсті. Утримувати установи, наповнені до 50%, державі невигідно через мільйонні витрати щорічно, додали у відомстві. У планах Мін'юсту в найближчі три роки виставити на аукціон близько 30 закритих в'язниць, з них шість планують продати в цьому році.

Першою установою, проданою на аукціоні, стала "Львівська виправна колонія №48". Установа пішла з молотка за понад 400 млн грн. За кілька років на місці колонії у Львові планують побудувати соцмістечко з бізнес-центром, будинками для працівників, садом, школою і музеєм.

Отримані гроші від продажу колоній в Мін'юсті обіцяють спрямовувати на будівництво нової інфраструктури. Слідчі ізолятори планують виводити з центральних частин у промзону і будувати нові СІЗО в околицях міст.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що платні камери в українських слідчих ізоляторах вже принесли державі перший мільйон гривень. Лідером по оплаті стало старе СІЗО на Лук'янівці в Києві. Зокрема, Київський слідчий ізолятор приніс до бюджету 621,5 тис. грн. Отримані гроші керівництво СІЗО направляє на ремонт безкоштовних камер.

У березні цього року Офіс омбудсмена України виявив численні порушення при моніторинговому візиті в "Київський слідчий ізолятор". Зокрема, перевірка показала, що більшість камер не забезпечені належним штучним освітленням і мають надлишкові решітки на вікнах. Крім того, в Лук'янівському СІЗО стіни вологі і покриті грибком, а через відсутність вентиляції і куріння в камерах в'язні позбавлені можливості дихати свіжим повітрям.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися