У Києві розповіли про проблеми із ртутним заводом "Радикал"

Чому зупинили утилізацію ртуті та хімічних відходів

За роки перебування у приватній власності столичний завод "Радикал" зруйновано, а утилізація хімічних відходів ртуті припинилася. Про це під час брифінгу розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Петро Пантелєєв, передають "Коментарі"

Завод "Радикал", розташований на лівому березі, це вже фактично не завод, а залишки ґрунту та конструкцій. Підприємство зараз знаходиться у приватній власності, зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

"За договорами між новими власниками та ліквідаторами нові власники мали провести дезактивацію. Таким чином на них покладалась відповідальність, але фактично з цього нічого не вийшло", — зазначив Пантелєєв.

Про історію проблемного питання з заводом "Радикал" у Києві розповів директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук. "Державне виробниче підприємство "Радикал" майже 60 років працювало на території Києва і до 1996 року завод був монополістом у виробництві деяких синтетичних матеріалів. З 1994 року підприємство було приватизоване. У липні 1996 року його зупинили. Зупинка виробництва відбувалась із грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства", — сказав Ткачук.

За його словами, після зупинки виробництва з заводу "Радикал" не вивезли залишки хімічного виробництва та не провели на підприємстві регламентні роботи. У 1998 році проти тодішнього керівництва заводу порушили кримінальну справу за фактом шахрайства.

"У 2000 році ВАТ "Радикал" визнано банкрутом та розпочато процедуру ліквідації самого підприємства. На сьогодні підприємство фактично ліквідоване, але у спадок нашому місту дістались десятки тисяч квадратних метрів території, що уражені хімічними речовинами. Перш за все це відходи ртуті", — продовжив Ткачук.

На заводі "Радикал" впродовж 2015-2018 років розробили технічну документацію щодо демеркуризації промислового майданчика. За межі України вивезли на утилізацію 4,4 тонни небезпечних відходів, зокрема пестицидів, та майже 293 тони органічних та неідентифікованих хімічних речовин. Всі ці роботи виконувались внаслідок того, що до 2014 року в Україні працював Никитський ртутний комбінат, який приймав відходи з "Радикала", розповів директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук. З початку бойових дій на Донбасі Никитський ртутний завод опинився на непідконтрольній Україні території Донецької області, тому зараз в української влади немає можливостей утилізувати хімічні відходи ртуті та саму ртуть зі столичного підприємства.

Додамо, що поблизу заводу "Радикал" розташовані житлові масиви Деснянського та Дарницького районів Києва, а концентрація ртуті на території підприємства перевищує допустиму норму у 30 разів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель. 

Читайте також, що у Києві та області планують покращити якість питної води.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися