Землі біля Музею в Пирогові остаточно врятували від забудови

Територію повернули з незаконної оренди

У Верховному суді України поставили крапку у справі щодо комерційної забудови поблизу Музею в Пирогові та остаточно повернули з незаконної оренди 18 гектарів землі. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію столичної прокуратури.

За даними відомства, вартість кількох земельних ділянок в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею народної архітектури та побуту України становить 442 мільйони гривень. Вони розташовані на вулиці Академіка Заболотного.

З 2004 року приватне підприємство орендувало землю поблизу музею, проте у 2007 році відмовилось оренди однієї земельної ділянки площею понад 18 гектарів. Договір оренди усі ці роки не був поновлений, однак у 2017 році колишній орендар зареєстрував в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право оренди цієї земельної ділянки.

Розірвання незаконної оренди землі столична прокуратура домагалася через суди. Повернення територіальній громаді земельної ділянки задовольнив суд першої інстанції та залишив в силі апеляційний. Підприємство оскаржило такі рішення в касаційній інстанції, однак програло справу. Верховний суд погодився з висновками судів першої і апеляційної інстанцій.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області під час спецоперації затримали учасників організованого злочинного угруповання, які спеціалізувались на масштабних оборудках із землею лісового фонду. Для продажу землі шахраї незаконно переоформлювали державні земельні ділянки на підставних осіб. За такою схемою вони вивели з державної власності понад 100 гектарів лісових угідь на території Київської області. Збитки оцінюють у понад мільярд гривень.

Нагадаємо, від столичної влади через суд вимагають розірвати договір оренди та повернути громаді земельну ділянку у Солом’янському районі Києва. Земельну ділянку площею майже сім тисяч квадратних метри незаконно віддали в оренду для забудови. Вартість цієї ділянки землі по вулиці Людмили Проценко оцінюють у 20 мільйонів гривень. Окрім того, у Києві вимагають повернути громаді землю водного фонду біля метро "Видубичі" площею майже шість гектарів.

Читайте також, що у власність держави повернули земельні ділянки заповідного фонду на території Біличанського лісу.  



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися