Опалення у Києві при відключеннях світла: як не переплатити за тепло

Що варто знати киянам про платіжки та можливі переплати

Опалювальний сезон в умовах ракетних атак, пошкоджена обстрілами критична інфраструктура Києва та інших міст України, графіки аварійних відключень електроенергії та вимушена зупинка обладнання значно вплинули на постачання опалення та гарячої води.

В ефірі телемарафону мешканцям Києва розповіли, чому важливо вчасно передавати показання лічильників тепла, як у платіжках враховуються перерви у постачанні послуг та як проводяться корегування нарахувань за теплопостачання.

"Вчасне подання показників лічильників: це стосується водопостачання, опалення в квартирі, де встановлені лічильники, — це надзвичайно важливо. Якщо це не відбувається, то потім рахунки виставляються за певним алгоритмом", — заявив заступник мера Києва Петро Пантелеєв.

Через постійні відключення світла у Києві в листопаді на опаленні вдалося заощадити мешканцям багатоповерхівок, де є загальнобудинкові або індивідуальні лічильники тепла. У столиці таких будинків понад 90%.

В тих будинках, де немає лічильників, нарахування витрат на тепло відбувається за формулою, що передбачає три фактори: теплове навантаження будинку, середньомісячна температура і фактична кількість часу надання тепла. Якщо сума у платіжці категорично не збігається з наявним опаленням у домі, потрібно звернутися по перерахунок до постачальника теплоенергії.

"Якщо в будинку немає приладу обліку, наприклад, відбулася ситуація, що через точкову відсутність електричної енергії тепло було відсутнє саме в цьому будинку, будемо точково звертатися до колег з енергопостачальної організації для надання інформації щодо постачання електроенергії до конкретного будинку", — розповів директор структурного підрозділу "Енергозбут" комунального підприємства "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатін.

Переплатити за тепло ризикують і власники квартир, де є індивідуальні лічильники опалення, якщо невчасно подадуть показники. Переплата може бути за опалення загальної прибудинкової території. Оплата за неї розподіляється між всіма мешканцями.

Нагадаємо, в Києві відбуваються екстрені відключення світла та графіки, складені раніше не діють, однак можна зорієнтуватись, де може не бути електроенергії. Під час екстрених відключень світла можна перевірити, за якою адресою вимкнули та де вірогідне вимкнення електроенергії протягом тижня. На офіційному сайті "ДТЕК Київські електромережі" для цього потрібно ввести адресу. Подробиці — за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Міністерстві енергетики України заявили, що в разі відсутності нових ворожих обстрілів та пошкоджень енергосистеми, українці зможуть зустріти Новий рік із електрикою, однак вірогідність повітряних атак на об’єкти енергетики у Києві та в регіонах досить висока. В ЗСУ зазначили, що російські окупанти під час повітряних атак змінили тактику та найбільше цілять крилатими ракетами по об'єктах паливно-енергетичного сектору поблизу Києва та у столиці.

Читайте також, що розповіли в Повітряних силах ЗСУ про загрозу нових ракетних ударів по Києву.

Читайте также