У Києві розповіли подробиці справи Чауса та про причетність до неї спецслужб (ВІДЕО)

Розслідування стосовно екссудді Дніпровського райсуду столиці завершено

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершили розслідування стосовно екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса, який вимагав та одержав хабар у 150 тисяч доларів. Подробиці справи під час брифінгу у Києві розповів керівник НАБУ Артем Ситник, передають "Коментарі".

Колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса детективи НАБУ затримали в лікарні "Феофанія" 3 серпня. Наступного дня Вищий антикорупційний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Суд також зобов‘язав Чауса здати закордоний паспорт та носити електронний браслет.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, медійного тиску щодо справи Миколи Чауса він не бачить. "На сьогоднішній день Чаус був затриманий. Йому було вручено клопотання про обрання запобіжного заходу. Просили арешт, але суд обрав домашній арешт, а просили утримання під вартою", — нагадав Ситник.

Керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що прокуратура планує оскаржити запобіжний захід Миколі Чаусу. Підозрюваного викликали у НАБУ для допиту 5 та 6 серпня, проте екссуддя від давання показань відмовився. Стороні захисту Чауса відкрили матеріали кримінального провадження перед скеруванням обвинувального акта до суду 6 серпня. У цей же день прокурор ухвалив рішення щодо завершення розслідування кримінальної справи стосовно екссудді Дніпровського районного суду Києва, повідомив керівник НАБУ.

"Ми встановили, що в тому числі завдяки втручанню спецслужб, ця особа [Микола Чаус] покинула територію України (у 2016 році, — ред.). Потім його місцеперебування було встановлено й дуже довго тривала процедура надання чи відмова в наданні політичного притулку (у Молдові, — ред.)", — прокоментував Ситник.

Компетентні органи Молдови встановили, що у справі Чауса немає політичної складової, заявив керівник НАБУ. "Це банальний хабар. Та можна десятки разів заявляти про політичне переслідування — немає його. Після того, як набрало чинності рішення про відмову в наданні політичного притулку, людина зникає. Цей момент зникнення цю справу перевертає й перетворює зі звичайної банальної справи на справу, яка обговорюється на усіх інтернет-ресурсах та ЗМІ", — продовжив Ситник.

На його думку, як у 2016 році, так і зараз справа Миколи Чауса — це кримінальна справа через хабар без політичного складника. Матеріали кримінальної справи мають відносно невелику кількість томів та керівник НАБУ сподівається, що її найближчим часом скерують до суду.

"Що стосується справи, яка була зареєстрована за фактом можливої причетності службових осіб українських спецслужб до зникнення Чауса, ця справа сьогодні у провадженні НАБУ. По цій справі тривають слідчі дії. Справа й так дуже гучна, хоч і не заслуговує на це. Тому я від коментарів по цій справі відмовлюся, посилаючись на матеріали досудового розслідування", — заявив директор НАБУ Артем Ситник.

Подробиці резонансної кримінальної справи скандального екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса у НАБУ нагадали у відеоматеріалі. 


Нагадаємо, скандального екссуддю Миколу Чауса, якого викрали в Молдові, знайшли в українському селі Мазурівка. Після цього за ним направилися детективи НАБУ. Вони стверджували, що Чауса перехопили співробітники Служби безпеки України. Після цього в СБУ заявили, що не "викрадали" колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса у відповідь на звинувачення НАБУ. В СБУ наголосили, що саме їхня структура з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон України.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися