Податківці розповіли про резонансні кримінальні провадження у Києві

На причетність до економічних злочинів перевіряють посадовців комунальних підприємств

У Києві розслідують низку злочинів економічної спрямованості, до вчинення яких причетні службовці комунальних підприємств Київської міської державної адміністрації (КМДА). Про це розповіли у Державній фіскальній службі (ДФС) України, передають "Коментарі".

За фактами ухилення від сплати податків, розкрадання комунального майна і коштів, зловживання службовим становищем та іншими статтями Кримінального кодексу України розслідуються дев’ять кримінальних проваджень у Києві, повідомили у Державній фіскальній службі України. За даними відомства, до вчинення економічних злочинів причетні комунальні підприємства та суб’єкти господарювання з ознаками фіктивності.

Основною версією слідства є вчинення злочинів за участі чи мовчазної згоди представників виконавчого органу Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації, зазначили у ДФС. Через це податківці провели понад 40 обшуків та допитали 75 посадовців і службовців комунальних та підрядних комерційних підприємств. Окрім того, чотирьом особам вже повідомили про підозру, а до суду спрямували два епізоди за фактами реєстрації фіктивних підприємств, які брали участь у виконанні робіт на замовлення КМДА.

У ДФС як приклад навели підозру директору одного із київських підприємств, яке впродовж п’яти років не сплачувало за оренду землі та земельний податок, навмисно не укладаючи договір оренди із КМДА. Збитки державному бюджету через це оцінюють у 34 мільйони гривень, ще 22,4 мільйона гривень — збитки місцевого бюджету Києва. У цій справі досліджують причетність посадовців Департаменту земельних ресурсів КМДА та інших посадовців Київської міської ради. Для забезпечення відшкодування завданих збитків на приміщення київського підприємства наклали арешт. Крім того, під час слідства додатково виявили ймовірні порушення у сфері сплати оренди за землю на близько 100 мільйонів гривень.

Серед резонансних проваджень — діяльність службовців КП "Київпастранс" під час реконструкції трамвайної лінії у Деснянському районі Києва вартістю понад 82 мільйонів гривень. За результатами експертизи встановили завищення вартості виконання робіт на понад 13 мільйонів гривень.

У ДФС вважають, що під час реконструкції у 2019-2020 роках київських парків КО "Київзеленбуд" низка підрядників не мала працівників і технічних можливостей проводити відповідні роботи. Проте на це витратили з бюджету Києва понад 220 мільйонів гривень.

Використання фіктивних субпідрядників зафіксували й комунальним підприємством "Київміськсвітло" у тендерах по капітальному ремонту мереж зовнішнього освітлення на 210 мільйонів гривень.

У провадженні щодо комунального підприємства "Київавтошляхміст" та його засновника КК "Київавтодор" встановили виграш шести тендерів однією й тією ж компанією. Загальний розмір суми виграних тендерів становить понад один мільярд гривень. У цій справі за окремими епізодами вже повернуто до бюджету близько 8 мільйонів гривень, ще понад 5 мільйонів гривень арештовані під час обшуків, поінформували у ДФС України. У відомстві додали, що загальні підтверджені збитки бюджету Києва у наведених кримінальних провадженнях сягають понад 200 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у Державному бюро розслідувань розповіли, що причини обшуків у комунальному підприємстві "Київводоканал" пов’язані з перевіркою інформації щодо привласнення посадовцями КМДА та АТ "Київводоканал" коштів під час будівництва першої черги Бортницької станції аерації у Києві та реконструкції комунальних об’єктів столиці.

У ДБР припускають, що столичні посадовці завищили вартість проведених робіт і закуплених матеріалів на загальну суму понад 150 млн грн. Правоохоронці також вивчають ймовірність виведення цих коштів через підконтрольні організації за сприяння посадовців податкової.

У ДБР також заявили, що посадовці "Київавтодору" та одного з департаментів виконавчого органу Київської міськради привласнили понад 110 млн грн бюджетних грошей. За даними відомства, посадові особи закупили вантажні та спеціалізовані автомобілі для будівництва доріг за завищеними цінами.  

Окрім цього, столичні слідчі перевіряють причетність посадовців Міністерства молоді та спорту України, Департаменту молоді та спорту КМДА, комунального підприємства "Спортивний комплекс" і ще двох підприємств до привласнення коштів під час реконструкції об’єктів спортивної інфраструктури Києва. У ДБР вважають, що Міністерство молоді та спорту України та КМДА забезпечили перемогу в тендерах на проведення будівельних робіт двом підпорядкованим собі підприємствам. Ці підприємства змовилися з посадовцями "Спортивного комплексу". Будівельні роботи та товари, за які заплатили бюджетні кошти, не виконувалися й не постачалися.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися