З’явилися подробиці скандалу з ялинкою на вокзалі Києва

Як триває розслідування та що вже відомо

Столична прокуратура розслідує розкрадання коштів, виділених на встановлення новорічної ялинки на центральному залізничному вокзалі Києва. Подробиці в ефірі телеканалу "Київ" розповіла речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець, передають "Коментарі".

За її словами, Філія "Вокзальна компанія" АТ "Укрзалізниця" уклала договори з фізичними особами підприємцями (ФОП) на прикраси двох новорічних ялинок. Святкові дерева мали з’явитися до 17 грудня у приміщенні Центрального залізничного вокзалу, а також поблизу Південного залізничного вокзалу. Прокуратура вже провела низку слідчих дій та допитує фігурантів кримінального провадження, яке відкрили за фактом розкрадання п’яти мільйонів гривень.

"Зранку було допитано ФОП, з яким було укладено договір на поставку й встановлення цієї ялинки. Якихось об’єктивних, чому цей підряд не виконано, ми не отримали. Також тривають допити службових осіб Філії "Вокзальна компанія" АТ "Укрзалізниця", які безпосередньо укладали договір", — повідомила речниця столичної прокуратури.

З минулого року біля входу до Південного вокзалу стоїть штучна ялинка, яку чомусь прикрасили лише наполовину, зазначила Максимець. Новорічної ялинки у фойє Центрального залізничного вокзалу досі немає, та коли її встановлюватимуть невідомо. "Попри це 70% коштів вже сплачені цим підприємцям. Вони, до речі, були утворені лише цього року. Якоїсь податкової історії не мають. Чому саме з ними були укладені договори, буде встановлено слідством", — розповіла речниця Київської міської прокуратури.

Правоохоронці вилучили первинні документи щодо цього інциденту та продовжують розслідування. Відомо, що за 2,5 мільйони гривень мали лише прикрасити штучну ялинку біля Південного вокзалу. В ході досудового розслідування вже з’ясувалося, що вартість новорічної ялинки для Центрального залізничного вокзалу перевищує 100% вартості у виробника, заявили в прокуратурі.

На скандал відреагували в "Укрзалізниці" так: "Сьогодні навіть військова контррозвідка шукала головну залізничну ялинку, а ми її знайшли. Тобто зрада скасовується. Тож можете бути спокійними, її саме зараз монтує компанія-партнер, яка була визначена через Prozorro".

Нагадаємо, з 15 грудня у Києві відкрились офіційні ярмарки з продажу новорічних дерев. До 31 грудня у столиці працюють майже дві сотні ялинкових базарів. Адреси локацій можна подивитись за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві напередодні новорічних свят посилили охорону хвойних дерев. Щоб вберегти дерева від нищення у скверах, парках та лісах столиці їх обробляють спеціальними розчинами. Це хімічні речовини, які у теплому приміщенні виділяють дуже неприємні стійкі запахи та можуть спричинювати алергічні реакції. Окрім того, за самовільну вирубку або пошкодження дерев загрожують штрафи.

Читайте також, як вибрати ідеальну ялинку на Новий рік.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися