На території Чорнобильської зони знищили тисячі дерев (ФОТО)

До незаконної порубки причетні українські посадовці

У Чорнобильській зоні через дії колишнього посадовця Державного агентства з управління зоною відчуження та лісничого незаконно порубали майже три тисячі дерев. Про злочин розповіли в прокуратурі Київської області, передають "Коментарі".

Слідство встановило, що дерева знищили ще задовго до повномасштабної війни в Україні на території Корогодського та Дитятківського лісництв ДСП "Північна Пуща". До незаконних дій причетні колишній перший заступник голови Державного агентства з управління зоною відчуження та головний лісничий держпідприємства "Північна Пуща".

Рубали дерева під приводом санітарної рубки протягом п’яти місяців. Не маючи дозволів від Міністерства охорони довкілля експосадовець Держагентства з управління зоною відчуження підписував для рубки дерев лісорубні квитки. Ліс у Чорнобилі таким чином знищили на площі у понад 16,5 гектарів.

Обом посадовцям повідомили про підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Шкоду від знищення майже трьох тисяч дерев оцінюють у 15,5 мільйонів гривень. Підозрюваним загрожує до семи років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Однак у прокуратурі Київської області не уточнюють, чи затримали фігурантів кримінальної справи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в межах Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника і зони відчуження привласнили величезні території. На землі незаконно зареєстрували право комунальної власності за Поліською селищною радою Вишгородського району Київської області. Окрім цього, незаконно надали право постійного користування на земельні ділянки загальною площею понад 190 гектарів приватному підприємству. Вартість цих земель оцінюють у 400 мільйонів гривень.

Нагадаємо, російські окупанти завдали багато непоправної шкоди Чорнобильському заповіднику та зоні відчуження в цілому. Попередні збитки по зоні відчуження становлять понад 2,5 мільярди гривень. Окрім того, під час окупації Чорнобилю російські військові вивели з ладу систему контролю радіаційного стану. Подробиці — в нашому матеріалі.

Українські прикордонники показали, які окопи вирили російські окупанти у радіаційній зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Окопи росіян у Чорнобилі можна побачити на відео з висоти.

Читайте також: У Зеленського знали, що росіяни зайшли в Чорнобильську зону ще до штурму.

Джерело: https://t.me/press_kobl/896


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися