У Києві врятували Оболонський острів від незаконної приватизації

Подробиці масштабної схеми розповіли в мерії столиці

У Києві домоглися скасування незаконної реєстрації прав власності на Оболонський острів за приватним підприємством. Про це повідомили в Київській міській державній адміністрації (КМДА), передають "Коментарі".

За даними столичної мерії, в рамках розслідування кримінального провадження встановили, що громада Києва може втратити територію Оболонського острову, розташованого поряд з парком "Наталка" на площі у майже 148 тисяч квадратних метрів.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розпочали кримінальне провадження після розголосу схеми привласнення причалів, дамб та цілого острова у межах Києва та Київської області в ЗМІ. Спільно з представниками КМДА створили робочу групу.

Після арешту об’єктів нерухомості та землі на Оболонському острові підготовили матеріали скарг до Міністерства юстиції України. За результатами їхнього розгляду скасовано реєстраційні дії державних реєстраторів та приватних нотаріусів, на підставі яких право власності на острів Оболонський могло перейти у приватну власність третіх осіб.

Національне антикорупційне бюро України розслідувало факти можливого привласнення землі Оболонського острова з 2021 року. Детективи встановили, що у 2019-2020 роках з власності територіальної громади Києва намагались вивести багатофункціональну напірну дамбу, розташовану на вулиці Прирічна, 8-Д у Києві. Тоді на цю гідротехнічну споруду, місце розташування якої та площа за документами повністю збігається з Оболонським островом зареєстрували майнові права за ТОВ "Українське бюро річкових портів".

В мерії столиці нагадали, що ще у 2004 році Київська міська рада ухвалила рішення про створення регіонального ландшафтного парку "Дніпровські острови" і основний об’єкт цієї локації саме Оболонський острів.

Нагадаємо, торік в СБУ звітували, що у Києві та Київській області запобігли масштабній схемі з приватизації гідроспоруд та землі державної і комунальної власності. Приватизувати гідротехнічні споруди та землю на 12 ділянках на березі річки Дніпро намагались, скориставшись прогалинами у законодавстві. З державної та комунальної власності планували вивести у приватну власність майно вартістю понад чотири мільярди гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві за рішенням суду накладено арешт на причали та дамби у столиці та Київській області. Рішення про арешт гідротехнічних споруд у Києві та Київській області ухвалив Подільський районний суд столиці. Судова ухвала стосується 12 причалів та дамб у столиці та Київській області. Серед заарештованих судом споруд є частина Оболонської набережної та острови на Оболоні.

Читайте також, що як у мерії Києва пояснили, кому належить острів на Дніпрі на Оболоні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися