У Києві викрили масштабну схему відмивання грошей через криптовалюту (ФОТО)

Подробиці розповіли в прокуратурі

У Києві повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, семи учасникам схеми відмивання грошей. Про це розповіли в столичній прокуратурі, передають "Коментарі".

Слідство встановило, що учасники схеми ухилення від сплати податків використовували ресурси з обміну електронних коштів, що дозволяють користувачам, зокрема з РФ, а також так званих "ЛНР/ДНР", конвертувати готівку та безготівкові кошти у криптовалюту та навпаки. Експертиза встановила, що з 2017 по 2020 роки таким чином ухилились від сплати податків на понад 71 мільйон гривень. Незаконні прибутки легалізовували шляхом придбання земельних ділянок, квартир та іншого майна.

У фігурантів кримінальної справи провели обшуки, під час яких вилучили понад 50 мільйонів гривень у різній валюті та 830 кілограмів банківського срібла. На вилучені гроші та на придбане учасниками схеми майно наклали арешт. Заарештовані три квартири та шість земельних ділянок. Їх передали в управління державного агентства АРМА. Загальна вартість арештованого майна оцінюють у понад 100 мільйонів гривень. До суду подали клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. Досудове розслідування триває.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві викрили схему незаконного перетину державного кордону України шляхом внесення відомств до системи "Шлях" та затримали групу людей. Схему переправлення через державний кордон України чоловіків призовного віку організував керівник громадської організації. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, що за схожою схемою з використанням посадовцями системи "Шлях" правоохоронці затримали керівника Броварської районної військової адміністрації Павла Проскочило та його радника під час нібито отримання хабаря у 350 тисяч гривень. Після цього посадовець взяв участь у сесії районної ради, під час якої спростував підозри прокуратури та заявив, що продовжує виконувати свої обов’язки на посаді, однак був відсторонений.

Окрім того, у Києві судитимуть мешканця Київської області, який виготовив понад 100 підроблених документів для перетину державного кордону України чоловіками призовного віку. Слідство встановило, що шахрай виготовляв тимчасові посвідчення військовозобов’язаних та довідки військово-лікарської комісії. Клієнтів на покупку підробок шукав за допомогою оголошень в інтернеті. З цими "документами" військовозобов’язані чоловіки призовного віку виявлялися непридатними до військової служби з виключенням від військового обліку. За свої послуги отримував 1500 доларів з людини. 




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися