У Києві викрили "бізнес" на ухилянтах від військової служби (ФОТО)

Що відомо про корупційну схему

Киянин налагодив у столиці "бізнес" з продажу посвідчень з тимчасової непридатності до військової служби. Про схему "заробітків" на ухилянтах розповіли у Державному бюро розслідувань (ДБР), передають "Коментарі".

За даними відомства, після повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну мешканець Києва почав працювати в одному зі столичних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. "Допомагати" киянин вирішив за власною схемою та не безкоштовно.

Кожному бажаючому оформити "липову" довідку послуги "бізнесмена" коштували три тисячі доларів. Половина цієї суми начебто мала йти посадовцям військово-лікарської комісії за ухвалення рішення щодо зняття клієнта з військового обліку у зв’язку з хворобами або фізичними вадами. Така довідка дозволяла чоловікам призовного віку виїхати за кордон.

"Торгівця" підробленими посвідченнями з тимчасової непридатності до військової служби затримали у Києві під час передачі чергового пакета підроблених документів клієнту та отримання грошей "за послугу". За оперативними даними, затриманий сам підробляв ці документи. Клієнтів підшуковував через посередника.

Під час обшуків в будинку затриманого знайшли документи та печатки для підробки. Киянину повідомили про підозру в отриманні хабаря за вплив на прийняття рішення уповноваженою на виконання функцій держави особи. Чоловіку загрожує до п’яти років тюрми. Досудове розслідування триває. Правоохоронці встановлюють причетність до злочину інших осіб, зокрема — працівників територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві та ще двох регіонах ліквідували злочинні угруповання, що "оформлювали" ухилянтів для втечі за кордон. У столиці та ще двох областях України затримали шістьох організаторів нелегальних "трафіків". Чоловікам призовного віку за гроші пропонували виїхати за кордон під виглядом волонтерів. 

Нагадаємо, у Києві викрили схему незаконного перетину державного кордону України шляхом внесення відомств до системи "Шлях" та затримали групу людей. Схему переправлення через державний кордон України чоловіків призовного віку організував керівник громадської організації. Подробиці — в нашому матеріалі.

Окрім того, що за схожою схемою з використанням посадовцями системи "Шлях" правоохоронці затримали керівника Броварської районної військової адміністрації Павла Проскочило та його радника під час нібито отримання хабаря у 350 тисяч гривень. Після цього посадовець взяв участь у сесії районної ради, під час якої спростував підозри прокуратури та заявив, що продовжує виконувати свої обов’язки на посаді, однак був відсторонений. 

Читайте також, як контррозвідники знешкодили диверсантів, що шпигували за Києвом.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися