У Києві викрили масштабну схему з підробок COVID-сертифікатів (ФОТО)

Подробиці розповіли у Службі безпеки України

У Києві викрили чергову схему з підробки сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу з мільйонними оборудками. Про це розповіли у Службі безпеки України, передають "Коментарі".

За даними відомства, підробку медичних документів організували двоє мешканців Києва. До шахрайської схеми вони залучили медичних працівників Дарницького району столиці. Лікарі вносили фейкову інформацію в електронну систему eHealth. Це дозволяло завантажити дані про вакцинацію від коронавірусу у додаток "Дія".

За імітацію однієї дози вакцинації від COVID-19 з бажаючих отримати підроблений сертифікат брали по три тисячі гривень. "Клієнтами" шахраїв стали понад тисяча українців, зазначили в СБУ. Організаторів схеми затримали після отримання ними чергового грошового переказу за підроблені документи про вакцинацію від коронавірусу.

Під час обшуків у столиці у організаторів схеми вилучили список "клієнтів", медичні картки, електронні пристрої та готівку на понад мільйон гривень та 16 тисяч доларів. Обшуки також провели у медзакладі, лікарі якого брали участь у підробці документів. В усіх випадках вилучили речові докази шахрайської схеми. Правоохоронці готуються оголосити підозри учасникам за двома статями Кримінального кодексу України — підробка документів та шахрайство.

Нагадаємо, Київ залишається одним з лідерів по вакцинації від коронавірусу. У столиці майже 90% мешканців зробили щеплення від COVID-19 — це близько 3,3 мільйони людей, з яких половина — однією дозою, інша половина — двома. Окрім того, столична влада в умовах пандемії коронавірусу другий рік поспіль продовжує матеріально підтримувати медиків. На це витратили по понад мільярда гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві поліція перевіряє у пасажирів громадського транспорту наявність COVID-сертифікату або негативного ПЛР-тесту, який був зроблений не пізніше, ніж за 72 години. Порушникам карантину загрожують штрафи від 17 до 34 тисяч гривень.

Читайте також, що у Київській області зафіксовано найбільший відсоток вакцинованих від коронавірусу.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися