У Києві арештували активи російського бізнесмена, який фінансує випробовування ракет (ФОТО)

Що відомо про чергового посібника Кремля

У Києві арештували активи російського бізнесмена Миколи Сердюка, який фінансує випробовування ворожих ракет. Про це розповіли у Службі безпеки України, передають "Коментарі".

Слідство встановило, що Сердюк є власником "московського дослідного заводу бурової техніки" та "Гідроінжбуду" і входить до найближчого оточення керівників фінансово-промислових груп Кремля. За вказівками цього російського бізнесмена підконтрольні українські підприємства виробляли високотехнологічну продукцію для буріння нафтогазових свердловин і продавали її за кордон.

Сердюк значну частину отриманих прибутків спрямовував на фінансування російських науково-випробувальних полігонів. Зокрема, фінансував навчальні центри, де росіяни випробовували бойову авіацію та ракетне озброєння.

Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Сердюк намагався приховати свої українські активи. Російський бізнесмен спробував "переписати" власні підприємства на дев’ятьох представників підконтрольних комерційних структур. Він також створив дві нові фірми в Сумській області та в одній з країн Євросоюзу для нелегального виведення власних прибутків з України. Співробітники Служби безпеки України викрили оборудку і заблокували її.

За рішенням суду заарештовані активи шістьох компаній з виробництва і дослідження бурової техніки, а також виготовлення аграрної продукції у Київській та Сумській областях. Загальна вартість арештованих активів становить 60 мільйонів гривень.

В офісах, виробничо-складських приміщеннях і помешканнях фігурантів кримінальної справи у Києві та Сумах провели обшуки. Правоохоронці знайшли бухгалтерську звітність, чорнові записи, мобільні телефони і комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

За фактом фінансування дій, вчинених для захоплення державної влади, готують повідомлення про підозру Сердюку і підконтрольним йому керівникам українських комерційних структур. Також вирішується питання щодо передачі російського майна Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що правоохоронці перевіряють законність отримання PIN-банком понад 1,6 мільярди гривень кредиту для рефінансування. Кошти банк отримав після початку активної фази бойових дій в Україні. Ця сума становить понад половини активів банку та у понад 5,5 разів перевищує розмір статутного капіталу установи. Днями у приміщенні PIN-банку провели обшуки. Окрім того, активи фінансової установи націоналізували.

Нагадаємо, що у Києві повідомили про підозру директору столичного підприємства за привласнення держмайна на мільйони гривень. Бізнесмен уклав договір з Департаментом державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України. Підприємець мав закупити 50 тон мастильних засобів для техніки спеціального призначення. Бізнесмен придбав мастила, що не відповідають вимогам ДСТУ. Загальна сума, якою підприємець заволодів злочинним шляхом, становить 12,6 мільйонів гривень

Читайте також, як столичний митник накрав товарів на десятки мільйонів гривень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися