Під Києвом заволоділи державними землями вартістю майже 2 млрд грн

Організована група заволоділа державними землями у Київській області площею понад 1200 га

Викрито організовану групу, яка заволоділа державними землями у Київській області вартістю майже 2 млрд грн. Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України, передають "Коментарі".

НАБУ і САП викрили п'ятьох учасників організованої групи, яка заволоділа земельними ділянками під Києвом площею понад 1200 га. Їх дії призвели до збитків державі на понад 1,8 млрд грн.

Серед підозрюваних:

- колишній заступник керівника ДП "Головний науково-дослідний та проектний інститут Землеустрою" — організатор схеми;

- двоє колишніх посадовців ГУ Держгеокадастру в Київській області – виконавці злочину (один із них – наразі керівник одного з ЦОВВ);

- двоє фізичних осіб, пов’язаних із екскерівництвом Держгеокадастру – пособники злочину.

За даними розслідування, у 2018-2019 роках колишній заступник керівника ДП "Головний науково-дослідний та проектний інститут Землеустрою", маючи вплив на службових осіб ГУ Держгеокадастру у Київській області, а також зв’язки з посадовцями у різних сферах, розробив схему заволодіння сільськогосподарськими землями на території Київської області, які перебували у постійному користуванні держпідприємств.

Для цього організатор злочину залучив інших співучасників, які, серед іншого, підшукували учасників АТО, які мають право на безоплатне отримання земельної ділянки. Детективи і прокурори встановили два епізоди злочинної діяльності – заволодіння майже 920 га державної землі у Фастові та близько 284 га ДП "Пуща-Водиця" поблизу Києва.

Детективи і прокурори встановлюють інших можливих учасників злочину.

Як раніше писали "Коментарі", у Києві судитимуть групу рейдерів, яка намагалася заволодіти активами 28 підприємств. 11 учасників злочинного угруповання намагалися незаконно заволодіти активами підприємств з використанням підроблених документів. Загальний статутний капітал цих 28 компаній становить майже 17 мільйонів гривень, їм належать 45 земельних ділянок та 122 об'єкти нерухомості в Україні.

Нагадуємо, що в Києві на постачанні неякісного форменого одягу для Збройних сил України вартістю десятки мільйонів гривень викрили директора підприємства. Скориставшись нагальною потребою у забезпеченні українських військових одягом, компанія спочатку отримала передоплату у сумі понад 5 мільйонів гривень, а згодом решту обумовлених договорами коштів. Однак поставлені підприємством товари виявилися неналежної якості. Експерти констатували, що нова військова форма не відповідає технічним умовам та не може використовуватися за призначенням. Суму завданих збитків оцінили за вартістю контрактів — у понад 35 мільйонів гривень.

"Коментарі" повідомляли, що в українській столиці можуть підняти вартість проїзду у наземному громадському транспорті до 30 гривень – у такому разі старі маршрутки замінять на нові тролейбуси з автономним ходом. Місто замінюватиме усі приватні маршрути на комунальний транспорт. Насамперед, це тролейбуси з автономним ходом, які не потребуватимуть великих капіталовкладень з будівництва контактної мережі. Зазначається, що проїзд у громадському транспорті Києва має коштувати 30 грн. Тролейбуси з автономним ходом коштують більше, проте у Києві покращиться екологічний стан, а також на таких тролейбусах можна буде доїхати до Бучі та Ірпеня.

Читайте также