Тунель метро у Києві може обвалитись: подробиці

Що відомо про аварійну ситуацію у метрополітені

У Києві з міркувань безпеки та з урахуванням технічного стану тунелю зупинили рух поїздів на ділянці синьої гілки метро між станціями "Теремки" – "Деміївська", аварійною ситуацією зацікавилась прокуратура. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на мерію столиці та Київську міську прокуратуру.

За даними Київської міської державної адміністрації, поїзди метро зараз курсують між станціями "Героїв Дніпра" – "Либідська". На час ремонтних робіт у Києві запустили додатковий наземний транспорт — автобуси та тролейбуси. Відомо, що аварійні наразі тунелі між станціями споруджували в 2008-2010 роках не в автоматичному, а майже ручному режимі. Тоді розрили велику ділянку глибиною 8-10 метрів, яка наразі пропускає воду. Це зона річки Либідь, яка частково йде під поверхнею. Там є глина, що не дає воді спускатись вниз.

Вода тисне на стінки тунелю метро, він деформується, тріскається і ще більше руйнується, пропускаючи воду. А коли йде потяг, цей процес прискорюється. Відновлювальні роботи можуть тривати до пів року і проводитимуть їх на поверхні землі. Наразі фахівці планують провести необхідні обстеження, дослідження та інженерні вишукування, з визначенням причин виникнення надзвичайної ситуації і виконати невідкладні заходи із стабілізації конструкцій. 

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури Києва у зв’язку з підтопленням тунелів на ділянці Київського метрополітену на Оболонсько-Теремківській лінії метро розпочато досудове розслідування за фактом службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки.

"Столична влада оголосила про зупинення руху поїздів на відрізку між станціями "Либідська" та "Деміївська" Оболонсько-Теремківської лінії метро. За попередніми даними, вказані обставини виникли у зв’язку з розгерметизацією тунелю та появою тріщин у його стінах, що призвело до підтоплення тунелю на вказаній ділянці метрополітену", — зазначили у Київській міській прокуратурі.

Під час досудового розслідування слідчими та прокурорами будуть досліджені обставини, які призвели до цих наслідків. Також в межах слідства буде надано правову оцінку діям службових осіб КП "Київський метрополітен" і підрядних організацій, які споруджували перегінні тунелі між станціями "Деміївська" та "Либідська" в поймі річки Либідь.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


читач

13 грудня 2023, 11:42

А не хочуть вони паралельно зайнятися тими забудовниками, що поруч з метро, в заплаві Либеді, вздовж річки і метро "Либідська" набудували багатоповерхових паркінгів, а через дорогу - цілий житловий масив. Та й на "Деміївській" теж. А поверхневі води нікуди не поділися - просто піднявся їх рівень. Примусовий дренаж - діло не дешеве. Та й приватні проектанти - не проектні інститути. Зате дешево. От тепер за їх рахунок і треба ремонтувати, а не шукати чорного кота в темній кімнаті.

Анатолій

9 грудня 2023, 09:51

Підтоплення було ще у 2022р.Особисто бачив струмок води на ст. Деміїаська, який відкачували насоси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися