Схему розкрадання коштів сектору оборони викрили у Києві (ФОТО)

Що відомо про заволодіння коштами держпідприємства

Детективи Бюро економічної безпеки України (БЕБ) повідомили про підозру колишньому керівнику держпідприємства та трьом співучасникам у заволодінні державними коштами. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію БЕБ.

За даними відомства, підозрювані намагалися закупити модуль підсилення потужності, що є складовою бортової радіолокаційної станції. Цей прилад застосовують у складі бойового військового літака типу СУ-27.

"Співорганізатору та підприємцю, який постачав несправне обладнання, суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ще одна співучасниця перебуватиме під домашнім арештом", — зазначили в БЕБ.

Слідство встановило, що директор держпідприємства у змові з кількома ФОПами підписав договір поставки модуля підсилення потужності для військового обладнання на суму 3,9 мільйонів гривень. Оскільки ФОП-постачальник такого обладнання не мав, його купили у третьої компанії, до того ж у несправному стані.

"Службові особи держпідприємства підписали акт передачі майна, накладну та гарантійний лист на несправні запчастини. Формально умови договору між сторонами були виконані. Далі на підприємстві підробили акти прийому й відповідності держстандартам поставленого обладнання", — розповіли у БЕБ.

На підставі поданих підроблених документів бухгалтерія держпідприємства акціонерного товариства "Українська оборонна промисловість" перерахувала першу частину оплати майже 1,9 мільйони гривень підприємцю-постачальнику, що більше ніж в 600 разів перевищувало неоподатковуваний мінімум доходів громадян. У подальшому ці гроші вони намагалися вивести у готівку через підставні підприємства. Завдяки детективам Бюро економічної безпеки решту суми по договору, а це два мільйони гривень, з рахунків держпідприємства не перерахували.

Нагадаємо, що до бюджету Києва стягнули мільйони штрафів за поставку "швидких" неналежної якості. Київська міська прокуратура у виявила порушення інтересів держави під час придбання вкрай необхідних для потреб столиці карет швидкої допомоги. Цей факт мав місце в розпал світової пандемії COVID-19.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області у співпраці із прикордонниками та митниками викрили незаконне ввезення комерційного товару з-за кордону під виглядом гуманітарної допомоги. Слідство встановило групу псевдо благодійників, які, використовуючи реквізити благодійної організації, завезли на територію України газ фреон для продажу. Вартість контрабанди оцінили у понад 14 мільйонів гривень. Задекларували товар як гуманітарну допомогу і таким чином ухилилися від сплати митних платежів.

Читайте також, як у Києві на одержанні хабаря викрили проректора одного зі столичних вищих навчальних закладів.

Читайте также