На Київщині планують екологічну відбудову зруйнованих міст

Що відомо про пілотний проєкт

Київщина може стати пілотною для участі в ініціативі Євросоюзу щодо "зеленої" відбудови міст "Фенікс". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Пілотний проєкт “зеленої” відбудови міст обговорили на зустрічі міністра захисту довкілля України Руслана Стрільця та Комісара ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюса Сінкявічюса з місцевою владою Бучі, Ірпеня, Броварів, Борисполя, Фастова та Бородянки.

"Відбудова міст має бути "зеленою". І тут про все – від проєктування реконструкції до сонячних панелей та фарб, використаних під час реставраційних і будівельних робіт", — заявив Стілець.

За його словами, громади Київської області готові впроваджувати екологічні проєкти та розв'язувати наявні проблеми.

"Міські голови розуміють, які кроки треба робити й куди рухатись. І вже навіть є певні результати. Міста потроху відновлюються", — зазначив керівник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Київщина стала однією з перших областей, що постраждали від повномасштабного вторгнення російських військ. Лише в одному Ірпені через бойові дії зруйновано та пошкоджено 70% міста. Через постійні російські атаки, лише на Київщині було утворено 144 тисяч тон відходів руйнації. І саме Київська область була першою в Україні, де почали якісно розв'язувати цю проблему. На думку голів громад, надзвичайно важливими та найпершими проєктами з реконструкції міст мають стати створення сучасної системи поводження з відходами, енергоефективність, якісне водопостачання та очищення стічних вод.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Бучі відновлюють десятки зруйнованих та пошкоджених російськими окупантами житлових будинків. Бучанська міська рада з Київською обласною державною адміністрацією та спільно з партнерами реалізують проект комплексного відновлення вулиці Вокзальна. Одночасно відновлюють понад вісім десятків будинків. Над відновленням щоденно працюють майже дві сотні людей. Подробиці та відео — за посиланням.

Нагадаємо, після звільнення Київської області від російських загарбників міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що російські окупанти завдали багато непоправної шкоди Чорнобильському заповіднику та зоні відчуження в цілому. Попередні збитки навесні оцінили у понад 2,5 мільярди гривень.

Дивіться також фото, як у Гостомелі знесли зруйновану обстрілами багатоповерхівку.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися