Влада відмовилась від будівництва військового кладовища у Києві

Що відомо про нове рішення уряду щодо розташування об’єкту

Кабінет міністрів України в черговий раз змінив місце, де планують будівництво Національного військового меморіального кладовища. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на відповідну постанову уряду.

Згідно з оприлюдненим на офіційному сайті Кабміну документом, з ініціативою не будувати військове кладовище у Києві виступило Міністерство у справах ветеранів України. У цьому відомстві запропонували проєктування Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської сільської територіальної громади у Фастівському районі Київської області. Проект будівництва за спрощеними процедурами мають підготувати до 30 липня 2025 року. Замовником підготовки проєкту будівництва військового меморіального кладовища визначена державна установа "Національне військове меморіальне кладовище".

У травні 2023 року у Верховній Раді України затвердили будівництво військового меморіального кладовища у Києві. За змінення цільового призначення земельних ділянок для побудови Національного військового меморіального кладовища у столиці тоді проголосували 322 нардепи. Для Національного військового меморіального кладовища запропонували виділити 100 гектарів у Биківнянському лісі у Києві. Місця для поховання загиблих українських військових планували розташувати на ділянках державної та комунальної власності на Броварському проспекті у Дніпровському районі столиці. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що депутати Київської міської ради відвели землю для створення Національного військового меморіального кладовища у Києві. За його створення відповідає держава і місце визначив уряд. У Биківні вісім гектарів території знаходились у власності територіальної громади Києва, а поруч 90 гектарів землі знаходяться у державній власності. Після відводу землі державі загальна площа військового кладовища сягнула майже 100 гектарів. Орієнтовна кількість поховань — близько 50 тисяч, не враховуючи колумбарії.

Нагадаємо, у Києві першу чергу Національного військового меморіального кладовища планували відкрити наприкінці осені. Окрім того, у Києві розглядали кілька варіантів щодо покращення транспортного сполучення з Биківнею. Зокрема, у столиці планували продовжити "червону" лінію метро та запустити новий автобусний маршрут зі станції метро "Лісова".

Читайте також, що на військовому кладовищі у Києві планували побудувати крематорій.

Читайте также