На військовому кладовищі у Києві побудують крематорій

Що відомо про проект

У Києві планують побудувати крематорій. Про це під час обговорення відведення землі під військове кладовище заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, передають "Коментарі".

В рамках розглядання проекту створення Національного військового меморіального кладовища у Києві розглядали локацію на Співочому полі, однак за кількома критеріями влада відхилила цей варіант.

"В першу чергу, це технічне питання. Рельєф, кількість площі, пологої, для облаштування подібних об’єктів. Це основна причина. Багато людей з маломобільних груп теж повинні діставатися до таких об’єктів. На жаль, там все це організувати надзвичайно важко. Була дискусія, дослідження, але відмовились", — пояснив Пантелеєв.

За його словами, Співоче поле — це не той об’єкт для будівництва військового кладовища, який можна порівняти з концепцією і площею на Биківні.

"Проговорюється і створення крематорію. Законом це передбачено. І колумбарію, адміністративних будівель — це повноцінний об’єкт і Співочого поля замало для цього", — додав заступник мера Києва.

Окрім того, у Києві розглядають кілька варіантів щодо покращення транспортного сполучення з Биковнею. Зокрема, у столиці планують продовжити "червону" лінію метро та запустити новий автобусний маршрут зі станції метро "Лісова".

Після обговорення депутати Київської міської ради відвели землю для створення Національного військового меморіального кладовища у Києві. За його створення відповідає держава і місце визначив уряд. У Биківні вісім гектарів території знаходились у власності територіальної громади Києва, а поруч 90 гектарів землі знаходяться у державній власності. Після відводу землі державі загальна площа військового кладовища сягне майже 100 гектарів. Орієнтовна кількість поховань — близько 50 тисяч, не враховуючи колумбарії.

Нагадаємо, у Києві першу чергу Національного військового меморіального кладовища відкриють наприкінці осені. Кладовище буде побудоване на Броварському проспекті. Зараз Міністерство у справах ветеранів України займається земельним питанням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) подав позов до суду на Київську міську раду на захист Лисої гори від створення на цій території військового кладовища. В КЕКЦ зазначили, що Лиса гора має подвійний заповідний захист — як регіональний ландшафтний парк та як пам’ятка містобудування-об’єкт культурної спадщини національного значення. На цій території мешкають близько двох десятків червонокнижних видів рослин та тварин, а також ще є пам’ятка культури Трипільського періоду.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися