У Києві перейменували бібліотеки: які нові назви

Рішення ухвалили на засіданні Київської міської ради

У Києві перейменували десять бібліотек, назви яких пов’язані з Росією та радянською ідеологією. Відповідне рішення ухвалили під час засідання Київської міської ради, передають "Коментарі".

За рішеннями Київської міської ради змінено назви таких бібліотек:

·       Центральна публічна районна бібліотека імені О. С. Пушкіна – Центральна публічна районна бібліотека "Почайна";

·       бібліотека ім. А. Макаренка для дітей – бібліотека для дітей "Джерело";

·       бібліотека ім. О. Радіщева – бібліотека "Всесвіт";

·       Центральна районна бібліотека ім. М. Є. Салтикова-Щедріна – Центральна районна бібліотека "Печерська";

·       бібліотека ім. О. Кошового – бібліотека імені Катерини Білокур;

·       бібліотека ім. І. Кудрі – бібліотека "Книголюб";

·       публічна бібліотека імені Анни Ахматової – публічна бібліотека "Сузір’я".

Ці рішення прокоментувала депутатка Київської міської ради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха.

"Це питання не лише деколонізації наших закладів культури, а й питання поваги до нашої історії. Під час активної війни неможливо миритися з присутністю імперського та російського культурологічного контексту в топоніміці, назвах закладів культури та освіти тощо. Історія нашої держави є незалежною від росії, та не має перебувати під впливом радянської та імперської ідеологій", — заявила Муха.

За її словами, під час війни не можна спускати на нівець та залишатись осторонь боротьби у сфері захисту української культури та ідентичності.

"Тяглість української історії набагато довша за період існування московської імперії та її правонаступників", – наголосила депутатка Київської міської ради.

Також у Києві перейменували низку бібліотек на Оболоні. Бібліотека №102 отримала назву "Дивосвіт", №120 перейменували в "Обрій", а №129 – у "Мрія". Окрім того, комунальний мистецький навчальний заклад Печерського району "Дитяча музична школа №4 ім. Д. Д. Шостаковича" позбувся ім’я російського композитора.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві ввели тимчасову заборону на створення нових муралів. Відповідне рішення ухвалене Київською міською радою. Заборона триватиме до розробки та затвердження прозорого та відкритого механізму погодження ескізів муралів. Подробиці — за посиланням.

Нагадаємо, у Києві вимагають призупинити офіційну підтримку органами місцевої влади створення нових муралів до затвердження прозорого механізму залучення громади та експертного середовища до затвердження їх ескізів. Про це йдеться у відповідній петиції — подробиці за посиланням.

Читайте також про скандал у Києві через створення муралу на стінах КПІ.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися