Законопроєкт про столицю потрібно доопрацювати, — Кличко

Мер Києва прокоментував процес ухвали скандального документу

Законопроєкт про столицю, який поспіхом намагається ухвалити монобільшість, потрібно доопрацювати. Про це в ефірі телеканалу "Київ" заявив мер столиці Віталій Кличко, передають "Коментарі".

За словами голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Віталія Кличко, скандальний документ не тільки порушує Конституцію України, а й може нашкодити інтересам киян. Цей законопроєкт демонструє бажання президента Володимира Зеленського отримати владу у Києві, вважає очільник столиці.

"Колись Наполеон казав: "Хто контролює Париж, контролює Францію". Дуже сильна спокуса контролювати й столицю України. Але питання не в Кличкові. Питання в тому, яким чином буде у наступні роки жити місто Київ, розвиватись. Вкрай важливо не робити помилок", — сказав Кличко.

До законопроєкту про столицю багато зауважень з боку європейський інституцій, продовжив очільник КМДА. Він повідомив, що звернувся до європейських партнерів за консультацією стосовно цього документу та від деяких інституцій Європейского Союзу вже отримав відповіді.

"Комусь Кличко подобається, комусь не подобається. Ключовий принцип демократії — керувати столицею, керування будь-яким містом, це самоврядування, яке будується знизу. Як ви вважаєте, вам потрібно керівника міста призначати зверху, чи обирати його? Я переконаний в тому, що якщо керівник міста перед виборами пропонує програму, ключові принципи, бере на себе зобов’язання, яким чином буде розвиватися місто, на цій підставі мешканці того чи іншого міста віддають голоси тому чи іншому кандидату. Коли зверху призначається людина, вона звітує тільки перед тією людиною, яка її призначила, не перед мешканцями", — прокоментував ініціативи партії "Слуга народу" щодо влади у столиці мер Києва.

У законопроєкті про столицю закладений конфлікт інтересів, зазначив Кличко. "З одного боку буде голова адміністрації. не будемо забувати, що районні адміністрації підпорядковуються голові місцевої адміністрації. Мер міста не зможе керувати районами. Це руйнує вертикаль управління", — пояснив голова КМДА.

Законопроєкт про столицю не вдалося ухвалити за скороченою процедурою. Після перемовин з опозицією у Верховній Раді відклали розгляд документу на наступний пленарний тиждень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мер Києва, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко буде оскаржувати закон про столицю, яким його партія президента України Володимира Зеленського хоче позбавити частини повноважень.

Нагадаємо, під Верховною Радою відбувся флешмоб "Руки геть від Києва та киян!" Мешканці Києва вимагали зняти з розгляду антиконституційний законопроєкт про столицю. Під час акції нардепам від партії "Слуга народу" роздавали конверти з "30 срібняками". Таким чином депутатам натякали на зраду інтересів киян.

Читайте також, про що спілкувались президент України Володимир Зеленський та мер Києва Віталій Кличко вперше за рік.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися