Почесні громадяни Києва закликали не ухвалювати "сирий та шкідливий" закон про столицю

Чим стурбована Рада почесних громадян Києва

Рада почесних громадян Києва стурбована небезпекою, яка закладена в законопроєкт про столицю №2143-3, та закликає Верховну Раду та Офіс президента утриматися від його ухвалення. Про це йшлося під час пресконференції в "Інтерфакс-Україна"

"Ухвалення цього закону може спричинити хаос в керівництві містом Києвом. Призначення споглядача, який має контролюючі функції, може відміняти рішення Київради і впливати на функції виконавчої структури, буде негативно впливати на життєдіяльність не тільки столиці, а й всієї України. А вибори киян перетворяться у фейк, тому що визначальну позицію в керівництві містом займатиме призначений голова КМДА. Ми, Рада почесних громадян, хотіли б, щоб в законі про столицю було менше політики", — сказав голова Ради почесних громадян Києва Микола Поліщук — народний депутат IV скликання та ексміністр охорони здоров’я. 

За його словами, Рада почесних громадян детально вивчала законопроєкт №2143-3 та радилася з юристами. І дійшла висновку, що цей документ "дуже сирий" і має бути доопрацьований. Зокрема, Рада почесних громадян знайшла у законопроєкті цілу низку положень та термінів, які можна інтерпретувати по-різному: "належні умови", "певні повноваження", "місце знаходження", "розташування" та інші. Крім того, в Раді почесних громадян наполягають, що райони має визначати міськрада, а не Кабінет міністрів, як прописано в цьому законопроєкті. Сумнівним, на їхню думку, є питання запровадження інституту префекта, є багато інших зауважень.

"Рада почесних громадян Києва вважає, що обраний киянами голова має бути вищою посадовою особою в Києві. І саме він має керувати як законодавчою, так і виконавчою владою в Києві. А адміністратор не має права втручатися в діяльність міського голови Києва та виконавчої влади. Він не має права відміняти рішення Київради. Якщо є якісь порушення, він може звертатися до суду та до інших структур", — наголосив Микола Поліщук.

Член Ради почесних громадян міста Києва Віталій Корж нагадав про негативні висновки юридичного та науково-експертного управлінь ВР, Ради Європи і інших структур. І застеріг Верховну Раду та Офіс президента від поспішного ухвалення цього законопроєкту.

"Ми стурбовані тим, що більшість у Верховній Раді зараз хоче поспіхом ухвалити цей закон і не дуже звертає увагу на наслідки. Ми хотіли застерегти від цього. Сподіваємось, що до нас прислухаються і врешті-решт врахують думку і Ради Європи, і Венеціанської комісії, і Головного науково-експертного управління ВР, яке майже відхилило проєкт закону у попередній редакції. Над цим законом потрібно ще прискіпливо працювати, вносити поправки. А головне, прислухатися до думки киян, громади Києва", — сказав Віталій Корж, народний депутат IV-VI скликань, заслужений економіст України.

В Раді почесних киян зауважують, що Верховна Рада має ухвалювати такі закони, які "не заважають життєдіяльності Києва, а спрямовують її в хороше, правильне русло".

Рада почесних громадян Києва – консультативно-дорадчий орган при виконкомі Київради (КМДА), до якого входять видатні кияни, які мають визначні заслуги та зробили вагомий внесок у розвиток економіки та соціальної сфери міста Києва, збагачення національної інтелектуальної і культурної спадщини, громадську діяльність.

Законопроєкт про столицю не вдалося ухвалити за скороченою процедурою. Після перемовин з опозицією у Верховній Раді відклали розгляд документу на наступний пленарний тиждень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мер Києва, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко буде оскаржувати закон про столицю, яким його партія президента України Володимира Зеленського хоче позбавити частини повноважень.

Нагадаємо, під Верховною Радою відбувся флешмоб "Руки геть від Києва та киян!" Мешканці Києва вимагали зняти з розгляду антиконституційний законопроєкт про столицю. Під час акції нардепам від партії "Слуга народу" роздавали конверти з "30 срібняками". Таким чином депутатам натякали на зраду інтересів киян.

Читайте також, про що спілкувались президент України Володимир Зеленський та мер Києва Віталій Кличко вперше за рік.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися