У Києві та регіонах України запровадили надзвичайний стан

Відповідне рішення ухвалила Верховна Рада

У Києві та усіх регіонах України, окрім Донецької та Луганської областей, запровадили надзвичайний стан. За відповідне рішення після вирішення спірних питань проголосували у Верховній Раді України, передає кореспондент порталу "Коментарі".

Надзвичайний стан запроваджують на всій території України з опівночі 24 лютого строком на 30 днів. Дію цього режиму потім може подовжити президент України Володимир Зеленський. Голова держави врахував запропоновані парламентарями правки до указу про надзвичайний стан. За документ у Верховній Раді проголосували 335 народних депутатів.

Перед голосуванням в Верховній Раді виступив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов. Він наголосив на необхідності введення надзвичайного стану в Україні через зростання повномасштабної війни з Росією. Визнання Росією "ДНР" та "ЛНР" квазі-державами секретар РНБО назвав продовженням агресії та посягань на територіальну цілісність України.

"Сьогодні ситуація ускладнилась. Ми не будемо нічого скривати. Ми пропонуємо ввести такий режим на всій території України, крім Донецької та Луганської областей, де діє інший режим… Ситуація, наголошую, непроста, але вона абсолютно контрольована... Без внутрішньої дестабілізації на території нашої країні захоплення нашої країни неможливе", — заявив секретар РНБО.

Надзвичайний стан в Україні запровадили саме для упередження дестабілізації, захисту державних кордонів, протидії злочинності, запобіганню захоплення органів державної влади та підтримання громадської безпеки.

Під час дії надзвичайного стану можуть запроваджуватися такі заходи:

— встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду (за потреби);

— обмеження руху транспортних засобів та їх огляд (за потреби);

— посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;

— заборона проведення масових заходів та страйків;

— тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов’язковим надання їм стаціонарних або тимчасових жилих приміщень;

— запровадження комендантської години;

— перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів;

— заборона призовникам, військовозобов’язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру

— заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку;

— заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів та радіовипромінювальних пристроїв особистого користування;

— особливі правила користування зв’язком та передачі інформації через комп’ютерні мережі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області та прикордонних районах, які межують з Росією, Білоруссю, тимчасово окупованою територією України та прилягають до морського узбережжя ввели додаткові тимчасові режимні обмеження.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко заявив, що під час надзвичайного стану у столиці не будуть вводити комендантську годину. Детально про можливі обмеження Кличко розповів під час термінового брифінгу.

Читайте також, як у Київській області готуються до надзвичайного стану.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися