Голосіївський район: найзеленіший район зі своїми географічними "родзинками" та одвічними "комунальними питаннями"

Голосіївський район хоч і не найбільш густонаселений у столиці, зате найбільший за територією. Голосіїв розташований на правому березі Дніпра та славиться своєю тишею, а також самими озелененими територіями

Стисла історична довідка про Голосіїв

Як доречно зазначає Голосіївська районна адміністрація в м. Києві на своєму сайті, історія Голосієва сягає далеко у глибину тисячоліть. Як подають більшість історичних джерел, вперше Голосіїв у літописах згадується у грамоті короля Сигізмунда Видубицькому монастирю. У той час хутір Голосіївський належав до володінь Києво-Печерської лаври.

Щодо походження назви Голосіївського району, а саме історичної місцевості Голосієво, існує кілька версій. Перша розповідає про те, що у XVII ст. митрополит Петро Могила заснував на території сучасного Голосієва пустинь. У XVIII ст. на цих землях було закладено великий лісопарк. "Посіяно на голому місці", – казали люди. Звідси, за однією з версій, і пішла назва місцевості. 

picture

За другою версією, зазначає адміністрація, назва походить від однойменного хутора, який був знаний дзвінкоголосими птахами, що жили тут. За іншими – цим словом позначали місцевість, яка на великій відстані "оголена від людських поселень".

Сучасна територія Голосіївського району виникла на базі околиці Києва – селища Деміївка. За офіційною інформацією адміністрації, після адміністративного поділу міста у 1921 році у Києві існувало п'ять районів: Деміївський, Печерський, Подільський, Солом'янський, Шулявський. У 1937 році після чергових змін Деміївський (сучасний Голосіївський) район отримав назву Московський.

Остання реорганізація відбулася у 2002 році внаслідок адміністративного поділу столиці, який був проведений у вересні 2001 року відповідно до рішення Київської міської ради від 31 січня 2001 року. Тоді на базі Московського району столиці було створено Голосіївський.

picture

Голосіївський район — який він?

Найзеленіший і найбільший район у Києві — це Голосіївський район (15,62 тис. гектарів).

Голосіївський район хоч і не найбільш густонаселений у столиці, зате найбільший за територією. Голосіїв розташований на правому березі Дніпра та славиться своєю тишею, а також самими озелененими територіями.

Варто також зазначити, що цей район характеризує те, що тут дуже багато молоді, адже у Голосієві розташувалися навчальні корпуси КНУ імені Тараса Шевченка та НУБіП. Молодь тут винаймає житло та проводить разом час після занять у відомих голосіївських парках і скверах. Але, як зазначають багато експертів та й звичайних киян, Голосіївський район має і потужний промисловий, науковий і навчальний потенціали.

Найпопулярнішими та найвідомішими місцями, якими можуть пишатися мешканці Голосіївського району, насамперед є Голосіївський парк імені Максима Рильського. Не слід плутати його з Національним природним парком "Голосіївський", який теж є своєрідною візитівкою цього району. Парк імені Максима Рильського займає немалу частину Голосіївського району. Він облаштований для прогулянок, відпочинку та розваг городян, а на східній околиці лісу знаходиться літературно-меморіальний музей Максима Рильського.

picture

А що ж до Голосіївського парку, то це навіть і не парк, а цілий ліс. Особливою популярністю Голосіївський парк користується влітку, коли рятує від спеки киян тінню та киснем від багаторічних дерев, що його виробляють. І перший, і другий парки, як і ландшафтний парк Феофанія, що знаходиться по сусідству, а також знаменитий музей просто неба у Пирогово є чудовими місцями для сімейного проведення часу, для піших і велосипедних прогулянок. Це, звичайно, не може не приваблювати потенційних покупців помешкання у Києві.

Варто згадати й про перший знаменитий, а зараз дуже модний міжнародний виставковий центр — Національний експоцентр України, а колись він називався Виставкою досягнень народного господарства (ВДНГ). На території цього місця відбуваються виставки, ярмарки, концерти. Тут можна і просто погуляти або погодувати лебедів на місцевому озері, адже довкола велика площа лісопаркових територій, озера та ставки. На просторах ВДНГ ви також зустрінете безліч велосипедистів, людей на самокатах, скейтах.

picture

Мешканці про Голосіїв

Відмінною рисою Голосіївського району від інших стала особливість, яка полягає насамперед у тому, що при переліку основних проблем цієї місцевості, які ідентичні з іншими районами (старий житловий фонд, регулярні збіговиська пияків, сміття на вулицях, відсутність паркінгів), мешканці загалом висловлюють задоволеність комфортом Голосієва. Одночасно їм хотілося б удосконалити щось або ж вирішити наявні проблеми, однак надвеликого дискомфорту вони не відчувають.

Насамперед мешканці Голосіївського району діляться тим, що почуваються більше небезпечно, ніж безпечно. Це відчуття зумовлене насамперед недостатньою кількістю вуличного освітлення на всій території Голосієва. Другим аспектом у безпеці цього району є наша постійна рубрика "Алкогольні посиденьки" -  і на дитячих майданчиках, що особливо обурює жителів, і у знаменитому гігантському Голосіївському парку, якому такі тусовки, на жаль, теж псують антураж та імідж. Тільки незрозуміло, чому за такої гострої проблеми постійних пиятик практично у кожному районі й ледве не у кожному другому мікрорайоні Києва наші органи охорони правопорядку не займаються результативним вирішенням цієї вуличної патології. Адже це нагадує якусь пандемію алкоголізму.

Щодо індивідуальних проблем Голосіївського району варто згадати про географічну особливість місцевості. Голосіїв, на щастя або на жаль, — це часті підйоми та спуски. Цей фактор, безумовно, повинен передбачати, скажете Ви, сходи та пандуси та додатково нагляд, чи у придатному вони стані. Жителі Голосіївського району вказують, що сходи частково поміняли на нові, але не скрізь, а пандусів практично немає. Ті ж, які є, не можна назвати придатними до використання. 

picture

З "комунальним питанням" ситуація у Голосіївському районі прозаїчна. Перше, що називають усі жителі, – це незадоволеність чистотою біля будинків, на дитячих майданчиках. Тут потрібно окремо вказати, що не варто нарікати на двірників. Тут, за словами місцевих жителів, проблема насамперед у пиятиках і нічних "гуляннях". Саме після них дитячі майданчики та інша інфраструктура міста не тільки брудні, а й швидше зношуються та стають непридатними для експлуатації.

picture

Також зазначається, що періодично під'їзди бруднуваті. Часто бувають випадки, коли прибиральник/ця під час роботи не доходять до останніх поверхів. Багато жителів також скаржаться на погані труби у будинку, а з крана тече дуже слабка подача води: потрібно злити чимало літрів води перед тим, як піде гаряча. Звичайно ж, влітку тут частими є регулярні відключення гарячої води замість обіцяних двох "профілактичних" тижнів.

Постійна "болісна" рубрика столиці – паркінги. Власники автомобілів із Голосіївського району скаржаться, що ніде ставити автівки, а мешканці без автомобілів нарікають, що у дворі ані пройти, ані проїхати – усе заставлено.

Читайте також: Солом'янський район: густонаселений спальний район із затишними парками, який місцеві жителі не можуть назвати безпечним або Дарницький район: жителі нарікають на транспортний колапс, нестачу місць у дитсадках та критичну відсутність зелених зон.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися