Дніпровський район: густонаселений, із багатьма пам'ятками та одвічними проблемами у сфері ЖКХ

Місцеві жителі називають район проблемним

Стисла історична довідка

Дніпровський район – один із найбільших і густонаселених районів Києва. Згідно з Указом Президії Верховної Ради УРСР зі складу Дарницького району міста (одного з найстаріших районів Києва) 23 травня 1969 року було виокремлено Дніпровський район. Багато ресурсів пояснюють розділення і створення таким чином Дніпровського району через перенаселення Дарницького району. Слід зазначити, що назви районів Києва завжди мали нехитромудрий характер і відштовхувалися від основних рис або історії району. Назву вказаний район отримав від прилеглого до нього Дніпра. Втім вона, як зазначають експерти, не передавала його індивідуальності.

picture

Отож, один із найбільших у столиці Дніпровський район утворений 23 травня 1969 року і став другим лівобережним Київським районом.

До Дніпровського району нині входять київські місцевості Райдужний масив, Воскресенка, Труханів острів, Гідропарк, Лівобережний масив, Микільська слобідка, Північно-Броварський масив, Соцмісто, Русанівка, Березняки, Стара Дарниця, Русанівські Сади та ДВРЗ. Дніпровський район також має кілька історичних місцевостей: Микільська та Передмостова слобідки, земля Євстафієва (Городець), Русанівські сади, Березняки та Труханів острів.

picture

Що можна побачити у Дніпровському районі

Попри те, що Дніпровський район знаходиться досить далеко від центру, все ж таки цей спальник різноманітний місцями й тут є де прогулятися. Дніпровський район знаходиться на лівому березі Дніпра, який деякі мешканці не вважають частиною Києва. Але попри всі намови та забобони щодо спальних районів саме тут знаходиться усім відомий знаменитий Труханів острів, куди влітку з'їжджається багато киян, пострадянський Гідропарк, який не втрачає своєї популярності, а також Русанівська набережна та інші місця.

Одним із найвідоміших і найбільш відвідуваних місць, особливо шкільними екскурсіями, є музей "Київ у мініатюрі". Це місце, у якому представлені усі визначні пам'ятки Києва: Хрещатик, Майдан Незалежності, Верховна Рада України, Києво-Печерська Лавра, Золоті ворота, Андріївська церква та інші, але у значно зменшених розмірах.  Знайти музей ви зможете за адресою Броварський проспект, 9.

picture

Одним із найвідоміших місць Києва, особливо відвідуваним влітку, є Труханів острів. Це просто величезна зелена екологічна територія, яка належить Дніпровському району. Труханів острів добре облаштований і підійде практично для будь-якого проведення часу: і відпочити, позасмагавши на пляжі, і покататися на велосипеді, роликах, самокатах, позайматися спортом або прозаїчно випити та потанцювати з друзями в одному із закладів. Дуже популярним є "Куба Кемп". Влітку, безумовно, спектр можливих занять набагато ширший: ви можете покататися на сап-бордах по Дніпру, пограти у волейбол та інше.

Гідропарк попри свою алкогольну репутацію та нескінченні кіоски й бари на вході з чебуреками та шаурмою, а також відповідним контингентом все ж таки трохи вглиб приємно вражає краєвидами на правий берег столиці, пляжами (частково оновленими), а також старою спортивною "качалкою", яка досі популярна. Гідропарк – одне з легендарних місць Києва, особливо у 2000-х.

picture

Розповідаючи про Дніпровський район, неможливо не згадати про Русанівську набережну, адже тут знаходиться знаменитий світломузичний фонтан на Русанівці. На набережній також є дитячі майданчики, ресторани, пляжні місця. Популярними серед відвідувачів є модернізований парк Перемоги біля ст. м. "Дарниця", а також озеро Райдужне.

Біля станції метро "Лівобережна" знаходиться "Міжнародний виставковий центр". Це величезний сучасний комплекс для організації як міжнародних, так і українських виставок, форумів, презентацій тощо. Це найбільший виставковий центр України, тут постійно щось відбувається. Наприклад, великою популярністю серед мешканців Києва користуються виставки котів і собак.

Мешканці про свій район

Дніпровський район - один із найгустонаселеніших районів Києва, його можна віднести до досить проблемних районів Києва (начебто у нас є безпроблемні). Варто почати з того, як жителі Дніпровського району оцінюють рівень безпеки на лівому березі. Здебільшого вони почуваються тут небезпечно насамперед через те, що багато відомих дніпровських мікрорайонів мають репутацію "укурочних" (Воскресенка, Райдужний та інші). Не хочеться нікого ображати, але для реальних змін варто чесно визнати, що на території багатьох зелених зон, яких є чимало у Дніпровському районі, справді збираються люди, схожі на наркоманів. Традиційно біля житлових будинків постійно вештаються, часто сидять на лавках або дитячих майданчиках особи, які випивають і багато курять і, м'яко кажучи, поводяться неадекватно. Така ж ситуація часто спостерігається у під'їздах у холодну пору року. Тоді сходові майданчики стають "притулком" для тих, хто хоче випити, покурити чи випорожнитися. Варто визнати, що подібна культурна проблема спостерігається у під'їздах багатьох будинків, розташованих у спальних районах.

picture

Місцеві жителі скаржаться на те, що власники собак, особливо бійцівських порід, вигулюють своїх тварин у Парку Перемоги без намордника. Це одне із найпопулярніших місць (якщо не найпопулярніше) у Дніпровському районі біля станції метро "Дарниця", де збираються усі вікові групи населення: молодь на скейтах чи велосипедах, люди похилого віку, багато матерів і батьків із дітками. Звичайно ж, це також місце для проведення часу зі своїм домашнім улюбленцем. Батьків турбує, що небезпечні, на їх думку, собаки часом без повідця розгулюють парком. Куди звертатися за відповіддю на питання щодо розв'язання цієї проблеми? Раніше була Муніципальна варта, кажуть люди, а зараз, у разі, якщо вони відчувають небезпеку, то, мовляв, подітися нікуди – забирають дитину та просто йдуть.

У Дніпровському районі також спостерігається "хронічна" проблема — засміченість поблизу сміттєвих баків і неможливий сморід. Однак тут не йдеться про несвоєчасний вивіз сміття. Проблема полягає у недостатній кількості баків біля багатьох житлових будинків. Баки для сміття постійно переповнені через замалі місткості для сміття на фактичну кількість людей, які проживають у певному будинку. До того ж вітер розносить абсолютно все, що є всередині баків, по території, а про необхідність навісу над сміттєвими баками у всіх спальних районах наша редакція писала неодноразово. Потрібно не мати зору або нюху, щоб не знати про гостру проблему постійно переповнених баків, куп сміття та смороду навколо.

picture

Безумовно, Дніпровський район можна віднести до районів-лідерів за комунальними проблемами через старий житловий фонд. Місцеві мешканці зазначають, що ввечері, коли вдома люди включають багато електроприладів (кондиціонери, пральні машинки, чайники, мікрохвильові печі), у всього будинку на певний час зникає електропостачання.

Влітку гарячої води не було значно довше за обіцяні два "профілактичні" тижні - здебільшого понад місяць. Також є ще одна постійна комунальна проблема – з крана гарячої води тече холодна. Людям потрібно завжди спускати воду, доки не піде тепла, а потім уже гаряча. А це все, вибачте, "комуналка". Деякі жителі (найчастіше молоді батьки) зазначають, що у дитсадках Дніпровського району не вистачає місць.

Також місцеві мешканців хотіли б, щоб у Дніпровському районі (у районі Воскресенки та Райдужного масиву) з'явилося більше закладів.

Наша постійна рубрика – проблема паркінгів. Двори у цьому районі Києва давно стали стоянками. Місць для авто просто немає, жаліються мешканці (як і у багатьох інших районах столиці).

picture

Доступність житла у Дніпровському районі

У вказаному районі ціна на однокімнатні квартири на первинному ринку нерухомості в середньому становить від 720 до 3600 дол. за м2. На вторинному ж ринку нерухомості у столиці середня вартість однокімнатних квартир тут коливається від 1030 до 3500 дол. за квадратний метр.

Читайте також: Голосіївський район: найзеленіший район зі своїми географічними "родзинками" та одвічними "комунальними питаннями" та Дарницький район: жителі нарікають на транспортний колапс, нестачу місць у дитсадках і критичну відсутність зелених зон.

Джерело: Сomments.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Тома

26 листопада 2022, 05:15

Медиків лікарів ставте не до дітей, а до прибирання,всі золушки повинні знати свою роботу і щоб було чисто. Ви тут живете і прибирайтеся в своєму житлі, домі, гуртожитку на те вас навчали в медичних вузах для науки чистоти і прибирання. МЕДИЦИНА _ НАУКА ЧИСТОТИ І ПРИБИРАННЯ, навіть лікарі і медсестри свою роботу повинні знати і місце робіт: прибиратися і наводити чистоту блиск у своєму помешканні та території проживання, ніякі медики до наших дітей дорогих лізти не повинні.

Олександра

18 грудня 2021, 13:23

Останні 2 роки мешканці Воскресенки задихаються від кіптяви, диму. Особливо ця проблема загострюється в опалювальний сезон , завдяки застарілій ТЕЦ.

Олександра

18 грудня 2021, 13:20

Останні 2 роки Воскресенки залишається від диму, кіптяви, особливо вночі. Ця проблема особливо загострюється в опалювальний сезон , завдяки застарілій ТЕЦ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися