«Життя дало тріщину» і я залишаюсь жити, де живу, бо Троєщина – це спокійний і комфортний район столиці, який потребує метро

Існує стереотип, що Троєщина – це неблагополучний та небезпечний район, тому журналісти порталу "Коментарі" вирішили з'ясувати у місцевих жителів, чи це так

Стисла історична довідка про Деснянський район

Ні для кого не є новиною, що історія території сучасного Деснянського району сягає далеко у глибину тисячоліть. Деснянська районна адміністрація у м. Києві на своєму сайті доречно зазначає, описуючи історію Києва, що наша столиця за часів Середньовіччя була містом-фортецею. У системі його оборонних споруд значну роль відігравали навколишні містечка, що мали укріплені замки, – на сході це була Вигурівщина, розташована біля річки Десенки.

Якщо ми говоримо про історію Деснянського району, то важливою згадкою є інформація у письменних джерелах XVI-XVII століть про те, що Вигурівщина інтерпретується як земля, подарована землевласником Яном Вигурою Михайлівському Золотоверхому монастирю. Цей факт також було юридично закріплено універсалом Богдана Хмельницького у 1654 році. Цікавим фактом є інформація про те, що перша письмова згадка про Троєщину, виявляється, належить до 1667 року.

picture

У контексті територіальності Деснянського району варто зазначити, що не всім відомо: як адміністративно-територіальну одиницю тоді ще Ватутінський район було утворено тільки 30 грудня 1987 року. Пізніше, за часів незалежності, у результаті проведеної столичної територіальної реформи Ватутінський район у жовтні 2001 року було перейменовано на Деснянський. Нині до складу району входить житловий масив Вигурівщина-Троєщина та селище Троєщина, житловий масив Лісовий і селище Биківня, зелена зона на Дніпровських островах, лісопарковий пояс.

Який він, Деснянський район міста Києва?

Деснянський район – це один із найбільш густонаселених, молодих і недооцінених районів Києва. Цей район популярний для проживання для різних вікових груп: і для пенсіонерів, і для молоді, оскільки квадратний метр тут – і для оренди, і для продажу – у порівнянні з цінами інших столичних районів невисокий через відсутність метро на Троєщині. Важливо усвідомити, що все-таки за останні роки Деснянський район багато у чому позитивно змінився, у цьому ми переконаємося, якщо відвідаємо багато зелених зон цієї місцевості. Але давайте по черзі.

picture

Однією з головних визначних пам'яток Деснянського району є Алмазне озеро – найбільше озеро за площею у Києві (1,65 км²). З доступних ресурсів відомо, що озеро створили штучно у 80-х роках XX століття. Це чудове та незамінне місце у спальному районі у будь-яку пору року, адже влітку та навесні тут постійні пікніки, сімейні посиденьки, в озері купаються та грають в ігри. Що характерно, офіційного пляжу на Алмазному озері немає. За будь-якої пори року тут катаються на велосипедах, займаються спортом, особливо бігом, роблять фотографії. Антураж озера чудово доповнює хвойний ліс навколо.

Також дуже популярними та при цьому модернізованими зеленими зонами є парк Кіото з алеєю сакур біля станції метро "Лісова". Нещодавно відремонтували Деснянський парк, який знаходиться біля старого кінотеатру "Флоренція". Сходити туди варто, зрозуміло, не через кіно, яке там показують, а через інтер'єр та екстер'єр будівлі 80-х років.

picture

Також додатково це оцінять ті, хто любить ностальгію: там на стінах представлені афіші легендарних фільмів 90-х і 2000-х років, які показували на той час. Якщо ви любите ностальгувати, то вам обов'язково у "Флоренцію". Особливу увагу варто приділити чудовому сучасному, дуже потрібному та європейському парку "Я люблю мій парк" на початку Троєщини. Всі місцеві мешканці, з спілкувалися журналісти видання "Коментарі", особливу увагу приділили саме цьому місцю, наголошуючи на необхідності такої сучасної зеленої зони у цьому залізобетонному спальному районі, а також зручності для всіх людей.

picture

Дуже популярними серед киян також є так звані проєкти "Stroyka" і X-PARK. Перше місце призначене для екстремального катання на велосипедах. Якщо ви - екстремал, то вам сюди: тут є траси з трамплінів і прольотів для виконання трюків. А про X-PARK ви, напевно, теж чули, особливо влітку. Це сучасний спортивно-розважальний комплекс просто неба, де разом із сім'єю та друзями можна активно відпочити, адже на території знаходяться понад 60 різних локацій із різними видами спорту. Але "візитівкою" цього місця є база локацій для занять вейкбордингом і серфінгом. Хіба не чудово?

Місцеві мешканці про свій район

У фокусі нашої уваги під час спілкування з жителями Деснянського району були мешканці відомої на весь світ Троєщини. Троєщина колись була селом на лівому березі Дніпра, яке простяглося вздовж річки Десенки. Також із Троєщиною асоціюють колишнє село Вигурівщину, оскільки вона є його продовженням. Ми вирішили описати саме цей житловий масив через його репутацію. "Життя дало тріщину – їду на Троєщину"... Ці слова, напевно, чув кожен мешканець Києва. Імідж Троєщини досі асоціюють насамперед із хвацькими 90-ми, обіцяним і недобудованим метро та.... наркоманами. Існує стереотип, що Троєщина – це неблагополучний і небезпечний район, тому ми вирішили з'ясувати у місцевих жителів, чи так це насправді.

Перше, на що необхідно звернути увагу, і те, що потрібно окремо зазначити, – це ставлення мешканців Деснянського району до свого місця проживання. Троєщинці  тепло та ласкаво відгукуються про свій житловий масив, наголошуючи на другорядності усіх традиційних проблем, які є у різних районах Києва: від переповнених сміттєвих баків до тривалого відключення гарячої води. При цьому одноголосно, мало не кричачи, інформують про термінову необхідність добудови та запуску метро.

picture

Кожен житель Троєщини, з яким я спілкувалася, насамперед говорить про дві речі: перше, що Троєщина абсолютно безпечний і нормальний район, як і кожен інший "спальник". Розповіді про те, що відбувалося тут кілька десятків років тому, зараз вже не актуальні – це міф і стереотип, підсумували мешканці. Другим питанням, про яке говорив нам абсолютно кожен місцевий житель, було метро. Відсутність метро – дуже важлива та болюча тема мешканців Троєщини. Вранці та ввечері тут, в одному з найгустонаселеніших районів Києва та особливо лівого берега, без перебільшення виникає транспортний колапс. Мешканці просили наголосити, що вони просять тільки метро, ​​з усім іншим готові миритися…

А з чим миритися? Які проблеми у Деснянського району, окрім відсутності метро? Усе ж таки, перше, про що кажуть місцеві жителі, якщо їх запитати про дискомфорт через відсутність метро, це комунальні проблеми. Влітку гарячу воду відключали багато разів, у деяких будинках її не було взагалі кілька місяців. Брудні під'їзди, але при цьому чистенькі прибудинкові території.

Зрозуміло, що у спальному Деснянському районі також гостра проблема зі стоянкою авто. За столичною "традицією" двори впритул заставлені автівками: як завжди "ані пройти, ані проїхати", а куди подітися водіям? Також мешканці звертають увагу на старий, побитий, дірявий асфальт і на тротуарі, і на проїзній частині.

З позитивного: мешканців дуже потішило створення оновленої екологічної зеленої зони на початку залізобетонної Троєщини – парку “Я люблю мій парк”. Підсумовуючи, мешканці наголошують на необхідності збільшення подібних зелених зон на території Троєщини, а також добудови метро.

picture

Доступність житла у Деснянському районі

У вказаному районі ціна на однокімнатні квартири на первинному ринку нерухомості в середньому становить від 508 до 1000 дол. за м2. На вторинному ж ринку нерухомості у столиці середня вартість однокімнатних квартир коливається від 115 до 2000 дол. за квадратний метр.

Читайте також: Голосіївський район: найзеленіший район зі своїми географічними "родзинками" та одвічними "комунальними питаннями" та Дніпровський район: густонаселений, із багатьма пам'ятками та одвічними проблемами у сфері ЖКХ, який місцеві мешканці називають проблемним.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися