Борщ — наш: як відреагували кияни на визнання української страви ЮНЕСКО

Битва за український борщ з росіянами була розпочата ще до війни

Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс елемент “Культура приготування українського борщу” до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Як на таке рішення відреагували кияни, розповіли в ефірі ТК "Київ", передають "Коментарі".

Міністр культури України Олександр Ткаченко зазначив, що завдяки рішенню ЮНЕСКО борщ тепер офіційно український та офіційно під охороною як культурна спадщина. Він пообіцяв, що українці будуть ділитися борщем і його рецептами зі всіма цивілізованими країнами та й з нецивілізованими теж, "щоб у них було хоч щось смачне та українське".

"Пам'ятайте та будьте певні — як у війні за борщ так і в цій війні ми переможемо", — наголосив Ткаченко.

Мешканців столиці журналісти запитали, чиєю національною стравою вони вважають борщ — українською чи російською. Ось, що відповіли кияни:

— Звичайно, наш — український. В Росії в них щі, щось таке, така страва, а в Україні — це завжди борщ. В нашій родині всі полюбляють дуже борщ. Це суто українська страва. Мої батьки, мої дідусі і бабусі всі завжди ласували, коштували його. Завжди, коли я приїжджала в гості до них, першим ділом завжди на обід в нас був борщ. Це наша улюблена страва.

— Я вважаю, що борщ — це суто українська страва. Я звикла, що борщ — це українська страва, хоча були спірні питання, навіть не стільки, що це російська страва, а звідки прийшло — від скіфів, сарматів.

— Звичайно, борщ — український. Мама готує, я смакую.

"Кулінарні традиції кожного народу – це більше, ніж просто блюда. Це величезний етнокультурний пласт, що досягає своїм корінням неймовірні глибини, де поряд з піснями, обрядами, національним одягом та мовою формувався генетичний код нації", — прокоментувала рішення ЮНЕСКО перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Борщ — це частина української ідентичності та національної цінності, а також потужний культурний феномен українців, наголосила Джапарова.

В Росії скаженіли через національну українську страву. Речниця російського МЗС Марія Захарова заявляла, що “книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати” і взагалі український борщ називали “проявом екстремізму та нацизму”. Тепер борщ офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО як культурна спадщина України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві в рамках масштабної дерусифікації одну зі столичних вулиць пропонують назвати на честь борщу. З такою пропозицією виступив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. На його думку, вулиця Борщова може пролягати в історичній столичній місцевості Борщагівка, де з’явилися перші згадки про борщ. 

"Борщ", "Реактивні гуси", "Паляниця" та "Імені магістра Йоди" — читайте, які нові назви метро пропонують у Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися