"Батьківщина-мати" в нових образах: креативну експозицію відкрили у Києві (ФОТО)

Виставка присвячена трансформації образу монумента

У Києві до Дня Незалежності України відкрили експозицію про трансформацію образу монумента "Батьківщина-мати" у сприйманні українського суспільства. Як передають "Коментарі", про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

За його словами, виставку "Батьківщина-мати". Переозначення" відкрили у Національному музей історії України у Другій світовій війні сьогодні, 20 серпня. Експозиція присвячена переозначенню скульптури "Батьківщина-мати" в часі російсько-української війни. На відвідувачів чекають креативні та неочікувані образи монументу. Частину з них після відвідування виставки показав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

"Думаю тепер, що можливо поспішили з рішенням заміни герба СРСР на тризуб на "Батьківщини-матері". Є не менш цікаві варіанти. До Дня Незалежності у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрився проєкт "Батьківщина-мати. Переозначення". Раджу. Надихнутись та ще раз переконатись, що перемога не за горами", — прокоментував фото Ткаченко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві демонтують радянський герб з монументу "Батьківщина-мати" та вже створено проєкт заміни. Наступного року розпочнеться конкурс на тризуб, який встановлять замість серпа і молота. 

Нагадаємо, монумент "Батьківщина-мати" розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Цей пам’ятник у Києві відкрили в 1981 році. Столична скульптура загальною висотою у 102 метри є найвищою в Європі. Вага сталевої фігури жінки зі щитом та мечем становить пів тисячі тон. На пам’ятнику обладнані два оглядових майданчика, з яких відкривається панорама Києва.

Через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну у Києві та інших містах активізувався процес дерусифікації. Це стосується й монументу "Батьківщина-мати". Один з символів столиці пропонували змінити, зокрема — прибрати герб СРСР або замінити його на Державний герб України. Декомунізувати Батьківщину-мати у петиції пропонували ще торік. Автор вважав, що монумент можна перетворити на скульптура Архистратига Михаїла.

Читайте также