З’явились нові деталі щодо демонтажу пам’ятника Ватутіну у Києві

Що відомо про цей об’єкт суперечок мерії столиці з Мінкультом

Пам’ятник Ватутіну, споруджений над його могилою у Маріїнському парку в Києві, можна демонтувати та це рішення повністю залежить від столичної влади. Про це заявили в Міністерстві культури та інформаційної політики України, передають "Коментарі".

В Міністерстві культури та інформаційної політики України після засідання експертної комісії щодо подальшої долі пам’ятників радянських і російських діячів у Києві, рекомендували Київській міській державній адміністрації демонтувати пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну. Об’єкт пропонують перенести з центру Києва та визнати таким, що відповідає критеріям і ознакам пам’ятки монументального мистецтва.

Пам’ятник Ватутіну споруджений над його могилою у Маріїнському парку в Києві. Це твір відомого скульптора Євгена Вучетича. Його монументальні скульптури встановлені, зокрема, перед будівлею ООН в Нью-Йорку, у Берліні — у колишньому секторі радянської окупації.

Пам’ятник Ватутіну у Києві мав охоронний статус і раніше. Демонтувати монумент можна й до ухвали рішення МКІП з урахуванням його чинного статусу щойно виявленого об‘єкта культурної спадщини. У такому випадку демонтаж і перенесення потребують виготовлення проєктної документації. Однак чинним законодавством погодження такої документації МКІП не передбачено. Відтак справа повністю за КМДА.

Крім того, демонтувати монумент можна після його вилучення з Переліку щойно виявлених об‘єктів. В такому випадку це можна зробити без проєктної документації на підставі рішення КМДА про його переміщення.

МКІП рекомендує КМДА взяти пам’ятник Ватутіна на облік як музейного предмета та переміщення до музейних фондів. Таким місцем зберігання може стати, до прикладу, музей-заповідник "Битва за Київ у 1943 році" в селищі Лютіж Київської області. На Лютізькому плацдармі розташовувався командний пункт Ватутіна. КМДА має ухвалити рішення про демонтаж, визначити його спосіб та забезпечити демонтаж і переміщення монумента з урахуванням подальшого зберігання.

Днями стало відомо, що в Києві знесуть пам’ятник Чкалову, але в той же час профільна експертна комісія при Міністерстві культури та інформаційної політики України робить все, щоб біля Верховної Ради залишився пам’ятник Ватутіну. Про це заявив радник мера столиці та депутат Київської міськради Дмитро Білоцерковець. За його словами, в Міністерстві культури та інформаційної політики відбулося засідання експертної комісії, де розглянули подання столичної влади щодо зняття статусу об’єктів культурної спадщини з пам’ятників Ватутіну та Чкалову. Це рішення дасть змогу їх демонтувати. "З Чкаловим історія простіша, бо комісія рекомендувала зняти статус, що відкриває шлях до демонтажу. Планується найближчим часом. А от пам’ятник Ватутіну вони рекомендували включити як пам’ятку монументального мистецтва, що ускладнить та затягне процес демонтажу", — заявив Білоцерковець. 

Торік радник мера Києва заявляв, що столична влада не може демонтувати пам'ятник Миколі Щорсу у Києві, відкритий у 1954 році на честь 300-річчя возз'єднання Росії та України, через позицію міністра культури України Олександра Ткаченка. Пам’ятник Щорсу має статус пам’ятника національного значення. Спочатку перед демонтажем треба зняти цей статус. Окрім цього, є невизначені питання в законі про декомунізацію ще по трьом іншим пам’ятникам у столиці — це "Таращанець", Січневого і Жовтневого озброєних повстань. Усі вони зведені на братських могилах, і це — проблема для демонтажу, бо там є поховання. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві демонтують радянський герб з монументу "Батьківщина-мати" та вже створено проєкт заміни. Цього року має розпочатися конкурс на тризуб, який встановлять замість серпа і молота. 

Нагадаємо, монумент "Батьківщина-мати" розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Цей пам’ятник у Києві відкрили в 1981 році. Столична скульптура загальною висотою у 102 метри є найвищою в Європі. Вага сталевої фігури жінки зі щитом та мечем становить пів тисячі тон. На пам’ятнику обладнані два оглядових майданчика, з яких відкривається панорама Києва.

Через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну у Києві та інших містах активізувався процес дерусифікації. Це стосується й монументу "Батьківщина-мати". Один з символів столиці пропонували змінити, зокрема — прибрати герб СРСР або замінити його на Державний герб України. Декомунізувати Батьківщину-мати у петиції пропонували ще торік. Автор вважав, що монумент можна перетворити на скульптура Архистратига Михаїла.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Тимофей

29 січня 2023, 11:36

Ебанаты абсолютные

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися