На Оболонському острові у Києві знайшли рідкісні артефакти (ВІДЕО)

Що відомо про конфлікт через забудову

На Оболонському острові у Києві під час будівельних робіт знайшли рідкісні артефакти старослов’янських часів. Про це розповіла очільниця громадської організації “Почайна” Аннабелла Моріна, передають "Коментарі".

У оприлюдненому відео активістка Аннабелла Моріна розповіла про археологічні знахідки на Оболонському острові у Києві та про необхідність проведення подальших археологічних досліджень. Однак науковців на Оболонський острів у вівторок, 25 квітня, не допустили. Пообіцяли, що допустять сьогодні.

За словами Аннабелли Моріни, на Оболонському острові знайшли козацьку люльку, жіночу прикрасу у формі півмісяця III–VIII століть, кераміку, монети і кулі від мушкетів. Перед початком забудови Оболонського острова дослідження, попри наполягання співробітників Інституту археології, не проводилися. За законодавством України, будівництво й ремонтні роботи мають припинити, щоб фахівці провели археологічну розвідку, дослідження та зберегли усі знайдені пам’ятки.

"Тепер будемо розповідати про хід подій кожного дня. За знищення знахідок передбачена відповідальність", — зазначила Аннабела Моріна.

Відповідальність передбачена за статтею 298 Кримінального кодексу України "Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що наприкінці березня мер Києва Віталій Кличко заявив, що цього року у столиці з’явиться велика рекреаційна зона на Оболоні, яка з’єднає парк “Наталка”, набережну та острів Оболонський, куди вестиме новий міст. Мешканці Оболоні ініціативами влади геть невдоволені.

Нагадаємо, Київська міська рада надала "Житлоінвестбуд-УКБ" у постійне користування земельну ділянку площею 1,7 гектари для будівництва паркінку на Оболоні. Комунальне об’єднання "Київзеленбуд" отримало дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для облаштування зелених насаджень на вулиці Прирічній в Оболонському районі Києва. Ділянка площею у понад 16,4 гектари стане частиною нової сучасної рекреаційної зони, до якої також входитимуть парк "Наталка", набережна та острів Оболонський. В рекреаційній зоні планують побудувати багаторівневий паркінг, який також слугуватиме укриттям під час повітряної тривоги. Паркінг не будуватимуть у зеленій зоні, наголосив заступник мера Києва Вячеслав Непоп. 

На підземно-наземний паркінг на Оболоні планують витратити 120 мільйонів гривень бюджетних коштів. В соціальних мережах вже охрестили подібну ініціативу мера Києва "надводно-підводним паркінгом", "паркінгом для човнів на верхньому рівні, субмарин на нижньому". Активісти оприлюднили фото парку Прирічна, зроблені під час повені у Києві. 

Окрім цього, у Києві зафіксували незаконну вирубку десятків дерев у парку Прирічна в Оболонському районі столиці. За даними громадських активістів, спиляли десятки дерев, з яких два десятки із діаметром стовбура від 20 сантиметрів до метра, а ще 40 — з діаметром до 20 сантиметрів. Про цю вирубку нічого не відомо КП УЗН Оболонського району, якому підвідомча ця територія.

Читайте також та дивіться відео, як Оболонський острів затопило під час повені у Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Малькевич Едуард Миколайович

26 квітня 2023, 15:35

Хто зупинить цьго "мера" ? Парк дружби народів вже угробив, велодріжки в нікуди вже "облаштував", привокзальна територія центрального залізничного вокзалу "європейської" столиці, суцільний бомжатник і кримінал, а тепер вже до островів добрався. Звісно, киянам, а не тім "киянам" які за нього голосували, зрозуміло, що все це робиться через підставні особи, яких всі знають, але ж все одно хтось повинен це зупинити, в державі війна, а в кмда корупція.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися