Митники вилучили рідкісні елементи зброї часів Київської Русі (ФОТО)

Що відомо про заборонені поштові відправлення

Столичні митники вилучили з міжнародного поштового відправлення рідкісні бронзові артефакти часів Київської Русі. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Київської митниці.

За даними відомства, з України до Великої Британії намагалися відправити сім деталей холодної зброї та її оздоблення ІІ-ХІІ століть нашої ери. Відправниця раритетних речей з Умані.

У Національному військово-історичному музеї України зазначили, що вилучені предмети є деталями холодної зброї та елементами її оздоблення. З-поміж усіх предметів експерти виділили два рідкісних. Ці артефакти можуть бути віднесені навіть до Музейного фонду через значну культурну та історичну цінність. Мова йде про регіональний різновид бронзового наконечника від піхв меча (бутероль) та бронзову трьохлисну накладку, що оздоблювала перев’язь або піхви меча ("триксель"). Обидві речі — періоду Київської Русі, Х-ХІ століть нашої ери.

Інші артефакти за сукупністю всіх характеристик теж цікаві:

·       рідкісна бронзова фібула-брошка з виїмчастою емаллю (провінціальний Рим ІІ-ІІІ століть нашої ери);

·       рідкісний різновид бронзового навершя руків’я меча романського походження з орнаментом ( ХІ-ХІІ століть нашої ери);

·       перехрестя руків’я меча та основа двоскладового навершя від руків’я меча (ХІ-ХІІ століть нашої ери).

·       головка двоскладового навершя руків’я меча (ХІ-ХІІ століть нашої ери).

Усі артефакти автентичні, виготовлені із бронзи з використанням технологій доіндустріального періоду. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що столичні митники вилучили рідкісні археологічні знахідки. В одному з міжнародних відправлень виявили дзеркало з мідного сплаву V століття до нашої ери. Ще один артефакт знайшли в іншому міжнародному відправленні. Під виглядом мідного талісману з Ірпеня до Канади відправили раритетний амулет скіфської культури Північного Причорномор'я.

Нагадаємо, днями працівники Київської митниці викрили спробу незаконного пересилання старовинної ікони за кордон. Святиню кінця ХІХ – початку ХХ століття – "Богоматір Смоленська" пересилали як сувенір. Цю рідкісну річ намагалися відправити поштою з України до США

Окрім того, київські митники запобігли контрабанді старовинних монет.

Читайте також, що у Києві передали музею вилучений у "чорного археолога" артефакт.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися