Археологи проводять розкопки на території Києво-Могилянської академії (ФОТО)

Як тривають археологічні дослідження

У Києві на території Києво-Братського монастиря проводять археологічні дослідження. Про це розповіла заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко, передають "Коментарі".

За її словами, археологічні розкопки на території Національний університет "Києво-Могилянська академія" здійснює комунальний заклад "Центр консервації предметів археології". Археологи досліджують Богоявленський собор Києво-Братського монастиря. Він був одним з найбільш яскравих взірців українських барокових гетьманських храмів, пов’язаний з постатями Сагайдачного та Мазепи. Монастир знищили більшовики у 1936 році.

"Науковці припускають, що у підмурках Богоявленського собору знаходилося поховання Петра Сагайдачного. Сподіваюся, археологічне вивчення залишків собору зможе пролити світло на місце розташування могили славетного гетьмана. Адже Петро Сагайдачний — це символ наших перемог у XVII столітті", — зазначила Старостенко.

Заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко додала, що цей фрагмент історії особливо важливий сьогодні, коли триває повномасштабна війна в Україні.

"Маємо обов’язково дослідити та музеєфікувати фрагменти собору та після війни відкрити для всього світу", — наголосила заступниця мера Києва.

Нагадаємо, Постійна комісія Київської міської ради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин не підтримала рішення про заповідання лісу в охоронній зоні музею в Пирогові. На цій земельній ділянці планують збудувати новий житловий мікрорайон. Подробиці — за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві будівля "Квіти України" залишається під захистом держави. Столична прокуратура відстояла охоронний статус пам’ятки архітектури у суді. Апеляційний адміністративний суд скасував незаконне судове рішення, за яким забудовник намагався позбавити охоронного статусу пам’ятку "Оранжерею, навчально-методичний павільйон "Квіти України".

Читайте також, чому у Києві виник скандал через створення муралу на стінах КПІ.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися