Пам’ятку архітектури у Києві захистили від знищення забудовником

Що відомо про судове рішення

Будинок Київського повітового земства врятували від забудови. Про ухвалу суду розповів громадський активіст Дмитро Перов, передають "Коментарі".

За його словами, Київський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову ТОВ "Рейтарське", що належить столичному забудовнику "НЕСТ". Останній хотів позбавити охоронного статусу Будинок Київського повітового земства, що побудований у 1913 році.

"Цікавим це рішення є перш за все тим, що в його основу покладено принцип нон-формалізму. Відповідна позиція Верховного суду викладена у справі щодо захисту Садиби Дмитрієва. Зокрема, недосконалість бюрократичної процедури — не має впливати на зміст прийнятих рішень. Фундаментальним порушення — є порушення, що вплинуло або могло вплинути на правильність такого рішення", — прокоментував рішення суду Перов.

Активіст додав, що таким чином, позбавлення охоронного статусу пам’яток з процедурних питань є недопустимим, оскільки такі обставини не впливають на історичну цінність та значення об’єкту обліку, а лише ідентифікують його в Державному реєстрі пам’яток.

Нагадаємо, в центрі Києва на аукціоні продали будинок, де працює стрітфуд "Київська перепічка". Площа нежитлових приміщень на вулиці Богдана Хмельницького, 3 становить 1231,5 квадратних метрів. На об’єкт продажу претендували троє учасників торгів. Ціна за будинок стартувала з 45 мільйонів гривень без ПДВ. Найбільшу ціну запропонувала компанія "Поділ Естейт Менеджмент". Переможець має сплатити 180 мільйонів гривень з врахуванням ПДВ.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Солом'янському районі Києва виставили на продаж будівлю знаменитого ринку-шайба, розташованого поруч з Південним вокзалом. Ринок був побудований у Києві у 1973 році за проєктом архітектора Алли Оніщенко — одної з небагатьох жінок-архітекторів епохи київського модернізму. На місці ринку-шайба планують збудувати новий торговий центр.

Читайте також, що в тендерах із відновлення зруйнованого житла на Київщині виявили порушень на сотню мільйонів.

Читайте также