До Києва привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика (ФОТО)

Історичний документ зможуть побачити усі охочі

У Київ вперше за понад 300 років привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента України, передають "Коментарі".

Переговори про те, щоб історичний документ могли у Києві побачити всі охочі, тривали кілька місяців. Конституція Пилипа Орлика, написана у 1710 році, прибула в столицю України зі Швеції вперше за 311 років. Шведська сторона довго не погоджувалася надати Україні оригінал цієї пам’ятки, зазначили в Офісі президента.

Побачити у Києві оригінал Конституції Пилипа Орлика можна буде з 16 серпня. Документ, який вважається однією з перших конституцій Європи, пробуде в Софійському соборі до 14 листопада. Конституція Пилипа Орлика цікава тим, що фактично проголошувала в Україні незалежну республіку з протекторатом шведського короля замість підданства російському царю. Проте чинності як документ Конституція Пилипа Орлика так і не набула, бо була написана за кордоном.

Нагадаємо, в центрі Києва три дні пройдуть масштабні фінальні репетиції військового параду до 30-річчя Дня Незалежності України. Підготовка до свята в центрі столиці триватиме три дні - 18, 20 і 22 серпня.

У Києві у день святкування 30-ї річниці незалежності України 24 серпня на Хрещатику та Майдані Незалежності проведуть урочистий концерт та військовий парад Збройних сил України з прольотом авіації.

Окрім того, під Києвом до річниці Дня Незалежності з’явився рекордний герб України. Тризуб, який видно з вікон літаків, знаходиться неподалік аеропорту Бориспіль. Герб України висіяли з понад 406 тисяч насінин. Державний символ 138 метрів завширшки та понад 245 метрів завдовжки. Його площа становить понад 338,5 квадратних метрів. 8 липня герб велетенських розмірів визнали національним рекордом України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві стався скандал після того, як на Софійській площі провели зйомку рекламного ролика із залучанням двох автівок. Столична влада та поліція дозволів на це не давали. Відомо, що знімання проводила компанія Red Bull. Відповідне відео оприлюднили у соцмережах. На кадрах видно, як автівки на шаленій швидкості ганяють у пішохідній зоні історичного центру Києва. Відео вже викликало хвилю обурення серед киян. На подію відреагували у Київській міській державній адміністрації, а потім — у столичній поліції. Відмити сліди дрифту на Софійській площі намагаються вже не перший день.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися