Девіаційна вежа у Києві може стати об’єктом культурної спадщини

Що відомо про неї та чим вона цікава

Девіаційна вежа у Києві має стати об’єктом культурної спадщини та увійти до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це заявив депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин, передають "Коментарі".

За його словами, це один з багатьох культурних та цікавих об'єктів, які зачаровують містян та туристів своїм виглядом. Проте Девіаційна вежа не має статусу пам'ятки.

"Мабуть багато киян бачили посеред Дніпра, неподалік Південного мосту, таку собі вежу, що на кілька метрів виступає над водою. Особисто читав у соціальних мережах багато чуток та різноманітних версій стосовно призначення цього об'єкту", — зазначив Трубіцин.

Він розповів, що найбільш цікава думка, що вежа — це вхід до так званого "сталінського тунелю", що простягається під Дніпром, беручи свій початок на Жуковому острові.

"Насправді, загадковий об'єкт над водою — це Девіаційна вежа. Простіше кажучи, це — прилад для налаштування корабельних магнітних компасів. Більшість плавзасобів зараз мають електронну навігаційну систему, але, як знаємо, і вона може дати збій. А от магнітний компас у кораблі – це фактично вічний механізм. Тому й підпливають до вежі різноманітні плавзасоби, щоб налаштувати свої компаси", — пояснив депутат Київради.

Депутатське звернення щодо включення Девіаційної вежі у Києві до об’єктів культурної спадщини та до Державного реєстру нерухомих пам’яток України він направив міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку, а також директору Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Олександру Никоряку.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області створили цікавий екскурсійний маршрут вихідного дня з основними романтичними локаціями у Білій Церкві. Туристичний маршрут має чотири зупинки у неймовірно привабливих та романтичних восени місцях. Під час відпочинку на цих локаціях можна зробити мальовничі фото та провести незабутній час з родиною.

Нагадаємо, у Київській області в рамках патріотичного проєкту створили екскурсійний маршрут під назвою "Стежками Миколи Пимоненка". Туристичний маршрут має п’ять зупинок, а розпочинається з Боярського краєзнавчого музею. Подробиці дізнавайтесь у нашому матеріалі.

Читайте також, що Київ посів перше місце у рейтингу Forbes з легкості ведення бізнесу.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися