У Києві відновлять пам’ятник князю Володимиру та ще кілька споруд

Що планують оновити у столиці

У Києві планують відремонтувати та відновити кілька пам’ятників архітектури, зокрема — князю Володимиру. Про це розповів профільний заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Володимир Прокопів, передають "Коментарі".

За його словами, Департамент охорони культурної спадщини КМДА підготував програму щодо охорони та збереження культурної спадщини столиці. Реалізувати її планують протягом 2022-2024 років. На цей час передбачили ремонт та реставрацію колони Магдебурзького права, Покровської церкви та дзвіниці, пам’ятника князю Володимиру, комплексу споруд церкви Воздвиження Чесного Христа Господнього, а також Духовної академії на Вознесенському узвозі та корпусу №16 Фролівського монастиря.

Також відремонтують будинки на Андріївському узвозі, у яких мешкали письменник Михайло Грабовський та ювелір Захар Брезгунов. Серед об’єктів реставрації будинок, у якому проживали художники Михайло Врубель, Олександр Орловський, Вільгейм Котарбинський та родина Прахових, на вулиці Десятинна, 14. До програми також потрапили корпус настоятеля та проскурні Братського монастиря на вулиці Сковороди, 2 та будинки по вулицям Володимирська, 3 та Сковороди, 9Б.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА у програмі передбачив розробку облікової документації на 570 об’єктів для занесення їх до державного реєстру нерухомих пам’яток та надання їм відповідного статусу. Окрім того, у Києві планують розробити науково-проєктну документацію на понад 60 пам’яток з визначенням меж і режимів використання зон охорони, а також надати охорону Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", куди входить 370 пам’яток та два музеї. Цільову програму вже направили на розгляд Київської міської ради.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Кабінет міністрів України присвоїв Національному комплексу "Експоцентр України" ("ВДНГ") у Києві категорію національної пам'ятки. До цього комплекс виставкового центру належав до категорії пам'яток місцевого значення.

Нагадаємо, на Контрактовій площі у Києві розпочався масштабний проєкт відновлення Гостиного двору, який був побудований у 1809 році. Споруду реставрують з урахуванням потреб сучасності. Архітектори, реставратори, урбаністи, історики, громадськість та представники влади розроблять покрокову Дорожню карту реставрації та розвитку Гостинного двору .

Читайте також, що у Києві зайнялися зруйнованими будівлями у парку "Нивки".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися