Чому дитячі бібліотеки Києва зіткнулися з проблемами оновлення фондів

В Києві дитячі бібліотеки не отримують належного фінансування для оновлення книжкових фондів

Під час дискусії щодо запуску благодійної акції "Книга краще гаджета" експерти обговорили проблеми сучасних бібліотек Києва. Директорка Центральної бібліотеки імені Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва Яна Біленко поділилася баченням реформування сучасних бібліотек та механізмами вирішення їх нагальних проблем.

За її словами, гармонійні особистості виростають там, де є час для читання літератури, духовного розвитку, пізнання світу через книгу. Тому Центральна бібліотека для дітей змінила формат обслуговування, вона стала комунікативно-просвітницьким простором, цікавим для дітей та їх батьків.

Відповідно до постанови Кабміну щодо соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками, книжкові фонди повинні оновлюватися щороку на 5%. За попередніми підрахунками, фонди дитячих бібліотек Києва мають поповнюватися книгами на суму в 8 млн гривень щороку.

Як зазначила Яна Біленко, протягом останніх 6 років, найбільше коштів для закупівлі книг надійшло чотири роки тому й ця сума становила 625 тисяч гривень. Але ж література в бібліотеках теж старіє морально й фізично. Замість актуальних книгозбірень, бібліотеки стали архівними філіями.

Бібліотеки фінансуються з бюджету Києва. Відповідно до нової концепції розвитку, планується запровадити перехід від бюджетного фінансування до змішаного. Така концепція передбачає проєктну діяльність, співпрацю з організаціями, благодійними фондами, залучення коштів приватного капіталу, здійснення приватних послуг. Однак все рівно бюджетне фінансування є основним, бо бібліотеки - неприбуткові організації.

Яна Біленко розповідає, що її бібліотека за рахунок надання платних послуг в 2021 році заробила 225 тисяч, а 2022 - планують подвоїти прибутки. Усі зароблені кошти будуть спрямовувати на поповнення фондів, однак цього все одно замало.

Щодо користування електронними книжками через бібліотеки, то тут є чимало законодавчих колізій, що роблять практично неможливим розвиток цього напряму та забезпечення читачів електронними версіями книг.

"Методики розрахунку з автором або видавцем права за використання цих текстів – наразі це велика проблема, бо власне весь цивілізований світ надає послуги для зареєстрованих читачів по перегляду або завантаженню того чи іншого контенту, який можна взяти або у друкованому вигляді, або з будь-якої точки світу ознайомитися в електронному форматі. Проблема не у тому, що немає рідерів, біда у тому, що немає можливості використовувати електронний контент", - розповідає Яна Біленко.

Також вона додає, що в бібліотеці є планшети-рідери, однак жодного разу ніхто не попросив їх для користування.

Ще однією проблемою сучасних бібліотек є те, що вони не можуть провести більше двох електронних закупівель книг на рік, оскільки процедура дуже розтягнута в часі. Але коли книги все-таки "дістаються" до бібліотеки через пів року або місяців вісім, то вони вже застарілі.

Через запровадження Закону "Про відкриті закупівлі" шлях книги до читача подовжено, адже відкриті торги із закупівлі книги тривають щонайменше 6 місяців. На початку року перелік книжок для закупівлі формується з минулорічних назв, які надійдуть до бібліотек лише в кінці поточного із значним запізненням й вже будуть неактуальними.

"Все одно люди пішли до бібліотек навіть у таких умовах, але якби ми мали можливість не просто надати сучасну книгу, а надати її швидко, коли вона ще не перестала бути новинкою, коли вона ще не "відшуміла" на всіх каналах, то питання повернення людей до бібліотек було б вирішено на 80%", - пояснює директорка Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка.

Усі охочі можуть допомогти закупити нові книжки для дитячих бібліотек Києва та взяти участь в благодійній акції  "Книга краще гаджета". Для цього перейдіть на сторінку books.turbota.in.ua.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Києві стартувала програма допомоги бібліотекам для дітей.

Повне відео можна подивитися на каналі Коментарі




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися